In Gent parkeren zorgverstrekkers voor de garagepoort

In Gent starten ze op 1 oktober met een proefproject dat zorgverstrekkers met wederzijdse toestemming van de bewoner mag parkeren voor hun garagepoort tijdens een interventie. Dit is een prachtig initiatief die eventueel kan toegepast worden in grote steden waar parkeren een probleem geeft.

Zorgverstrekkers zoeken voor een huisbezoek gemiddeld zo’n 5 tot 10 minuten naar een parkeerplaats. Met het proefproject Parkeer+Zorg wil het stadsbestuur hen een handje toesteken. Het werkt als volgt: door een zelfklever van Parkeer+Zorg op de garagepoort te kleven, maakt de Gentenaar aan de zorgverstrekkers duidelijk dat ze daar tijdens hun huisbezoek kunnen parkeren. Zorgverstrekkers maken zich kenbaar met een parkeerkaart van Parkeer+Zorg achter de voorruit van hun wagen.

Zorgverstrekkers hebben het niet altijd gemakkelijk om tijdens hun huisbezoeken vlot een parkeerplaatsje te vinden dicht bij de woning van hun patiënten. Met hun parkeerkaart voor zorgverstrekkers kunnen zij op elke parkeerplaats waar betalend parkeren of blauwe zone geldt, gedurende maximum 2 uur parkeren. De praktijk wijst echter uit dat ze veel kostbare tijd verliezen met het zoeken naar een vrije plaats. Met het proefproject Parkeer+Zorg wil het Mobiliteitsbedrijf daar in Gent iets aan doen. Het rekent hiervoor op de medewerking en solidariteit van de inwoners van Gent.

Parkeren voor garage
Het principe van Parkeer+Zorg is eenvoudig: bewoners van groot Gent kunnen de plaats voor hun garage of oprit gratis aanbieden, zodat zorgverstrekkers er tijdelijk kunnen parkeren. Een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat zorgverstrekkers sneller een parkeerplaatsje vinden voor de tijd die nodig is om een huisbezoek in de buurt af te leggen.

Via een website kunnen Gentenaars zelf ingeven dat deze plaats gebruikt mag worden. Aan de hand van een Parkeer+Zorg-sticker op de garagepoort maken ze in het straatbeeld visueel duidelijk dat ze aan dit proefproject meewerken.

Zorgverstrekkers kunnen op dezelfde website op een kaart de plaatsen bekijken die garage-eigenaars ter beschikking stellen. Tijdens hun huisbezoeken kunnen ze zelf kijken of de plaats nog vrij is. Met een speciale parkeerkaart voor Parkeer+Zorg achter de voorruit kan de zorgverstrekker zich voor de garagepoort van de bewoner parkeren. Geen paniek wanneer de bewoner toch onvoorzien in of uit de garage wil, want het gsm-nummer van de zorgverstrekker staat op zijn parkeerkaart.

De dienstverlening is exclusief voorbehouden aan zorgverstrekkers die beschikken over een RIZIV-nummer of een erkenning door de Vlaamse Gemeenschap als zorgverstrekkende.

Voordelen
Zorgverstrekkers kunnen sneller een parkeerplaats vinden. Zo dragen ze bij tot de verbetering van ieders mobiliteit en helpen ze om de CO2-uitstoot te verminderen. Ze winnen kostbare tijd die zij dankzij Parkeer+Zorg aan hun patiënten kunnen besteden.

Timing
Onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad in haar zitting van september 2012, gaat het Mobiliteitsbedrijf op 1 oktober 2012 van start met een proefproject. Geïnteresseerde bewoners en zorgverstrekkers kunnen alvast hun interesse voor het proefproject kenbaar maken door een mail te sturen naar het Mobiliteitsbedrijf. Zij krijgen zo snel mogelijk concrete informatie om in te stappen in het proefproject.

Mobiliteitsbedrijf Stad Gent: mobiliteit@gent.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here