Achter de schermen van de Memorial

Afgelopen vrijdag lokte de 36ste Memorial Van Damme opnieuw 47.000 sportliefhebbers naar het Koning Boudewijnstadion. In heel Europa, de Verenigde Staten en zelfs in Azië wordt deze bijzondere happening live uitgezonden. Wereldsterren zoals Usain Bolt, Yohan Blake, Anna Cicerova en Aries Merritt – allen gouden medaillewinnaars op de Olympische Spelen in Londen- zijn er kind aan huis.

Wilfried Meert is de bezieler en de organisator van dit sportief hoogtepunt. 36 jaar geleden was Meert journalist en een enorm bewonderaar van Ivo Van Damme. Hij beloofde Van Damme ‘iets speciaals’ te doen indien de jonge atleet zou presteren op de Olympische Spelen van Montreal in 1976. Van Damme kwam om het leven, en de rest is geschiedenis. “Wij journalisten hadden tussen pot en pint gezegd: Als jij goed presteert in Montreal dan gaan wij iets doen… We hebben elkaar gezien na de Spelen. En toen zeiden we, belofte maakt schuld. Nu moeten we doorgaan. We gaan een meeting organiseren. En we zijn uit elkaar gegaan met als opdracht… zoek een gepaste naam voor die meeting… Helaas is het 6 weken later Memorial Ivo Van Damme geworden”.

Vandaag de dag is de Memorial één van de grootste atletiekevenementen ter wereld geworden. Maar Meert blijft nog steeds de sterke man achter de organisatie. Dankzij zijn persoonlijke contacten met topsporters slaagt hij er telkens in een prachtaffiche samen te stellen. Yohan Blake, tweemaal zilver in Londen, is onder de indruk van de 68-jarige organisator. “I met him back in Jamaica. He makes you feel comfortable. He makes you feel like at home. I think he’s a really good guy you know… Because of him I’m here. Because I would be home otherwise. Because of Mr. Meert, really good character.

Meert zorgt ervoor dat de organisatie perfect verloopt. Er ontgaat hem niets. Hij kent de aankomsturen van de atleten, begeleidt hen persoonlijk naar persconferenties en zorgt ervoor dat ze niets tekort komen. En daar ligt net de kracht van de organisatie. Hij weet alles en stelt alles in het werk om de Bolt’s en Cicerova’s van deze wereld te behagen. “Ik zit met hen aan tafel, ik praat met hen. Ik vraag hoe het met de familie is. Ik gedraag mij gewoon, hoe ik met mijn eigen familie en vrienden omga, en dat blijft bij hen hangen want dat zijn jonge mensen, zij komen naar Europa naar een meeting die een grote naam heeft in het circuit. Als je dan ontvangen wordt als een vriend des huizes: dat onthouden die mensen en dat zeggen ze voort.”

Telefacts – dinsdag 11 september 2012 om 21.30 op VTM

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here