Heropleving economie niet voor morgen

“De Belgische economie mag dan wel een fractie minder gekrompen zijn dan verwacht, ze blijft wel krimpen”, zegt UNIZO-gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt in een reactie op de door de Nationale Bank vandaag bekendgemaakte herziene raming van de Belgische economie. Dat het met de economie niet de goede kant op gaat, blijkt ook uit de driemaandelijkse KMO-Barometer van UNIZO, dé conjunctuurbarometer voor de Vlaamse KMO. “De meest recente Barometer voor het derde kwartaal klokte af op 97,9 punten, een status quo met het vorige kwartaal. Het is intussen al vijf kwartalen geleden dat de barometer nog boven de grens van 100 punten kwam. Daarnaast zegt zes op tien ondernemers negatief te staan tegenover de huidige toestand van de economie.” De stijgende olieprijzen, oplopende inflatie en negatieve economische berichtgeving zijn de belangrijkste redenen voor de weinig hoopvolle inschatting van de economische context. Nog uit de Barometer blijkt dat ruim één derde van de ondernemers zijn activiteiten ziet afnemen. UNIZO herhaalt haar oproep naar de regering om te zorgen voor een stabiel en rustig ondernemersklimaat.

De deelindex die de economische activiteit meet, daalt het meest ten opzichte van het vorige kwartaal met 1,7 punten tot 97,5 punten. Ruim een derde van de ondernemers zag de activiteiten ten opzichte van het vorige kwartaal afnemen. 21 procent verwacht minder werk ten opzichte van het huidige kwartaal. Eén derde denkt meer werk te hebben.

Verlaagde rendabiliteit
De rendabiliteitspositie van de KMO’s gaat verder achteruit. Ruim een derde van
de ondernemers geeft aan dat de rendabiliteitspositie is verslechterd. Een kwart verwacht een verbetering van de financiële situatie voor het komende kwartaal, wat wel een daling is ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar.

16% stelt minder mensen tewerk
Bijna 16% van de ondernemers stelt dit kwartaal minder mensen tewerk ten opzichte van het vorige Kwartaal. 9% heeft mensen aangeworven. 75% van de ondernemers houdt het personeelsbestand stabiel.

Problematische betalingen en meer concurrentiedruk
37% van de ondernemers geeft aan meer last te hebben van problematische betalingen. 35% van de ondernemers zegt meer concurrentiedruk te ervaren.

Bron: Unizo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here