Rechter vraagt gratie voor man die hij ter dood veroordeelde

Een Californische rechter die ruim 20 jaar geleden een man ter dood veroordeelde wegens moord vraagt gouverneur Arnold Schwarzenegger nu de ter dood veroordeelde gratie te verlenen, en dat enkele weken voor het voltrekken van het vonnis. In een brief aan de gouverneur vraagt rechter Charles McGrath om de doodstraf tegen Michael Morales niet uit te voeren. Dit omdat de verklaringen van een informant die gebruikt werd om de veroordeling uit te spreken nu erg omstreden zijn.

Morales, nu 46, wordt op 21 februari in de staatsgevangenis van San Quentin ter dood veroordeeld voor de moord in 1981 op Terri Winchell uit Lodi, Californië. Rechter Mc Grath steunt met de brief het gratieverzoek van Morales dat vrijdag door zijn advocaten werd ingediend. De verdediging zegt dat de gevangenisinformant Bruce Samuelson loog toen hij getuigde dat het Morales hem over de moord in detail vertelde en hoe hij de moord plande.

Volgens deze verklaring wachtte Morales het geschikte moment af om Terri Winchell te doden. Deze voorbedachtheid was het verzwarende element om de doodstraf uit te spreken. Toen informant Samuelson echter jaren later bij een andere hoorzitting vertelde dat hij en Morales Spaans spraken om niet afluisterend te worden viel hij door de mand. Morales spreekt namelijk geen Spaans. Daardoor was het feitelijk onmogelijk dat Michael Morales om eender welke van de verklaringen afgelegd te hebben die hem door Samuelson worden toegeschreven.

Morales werd destijds door zijn neef Rick Ortega aangeworven om Terri Winchell te doden toen Ortega ontdekte zij zijn minnaar ontmoette. Het lijk van de vrouw werd halfnaakt gevonden en was bedekt met bloed en steekwonden. Morales werd veroordeeld voor de moord. Het was onduidelijk hoeveel tijd hij nog in de gevangenis moet blijven mocht hij gratie ontvangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here