Federale Politie krijgt nieuw gebouw in Dendermonde

In uitvoering van de politiehervorming en de creatie van een geïntegreerde politie, zijn de diensten van de Federale Gerechtelijke Politie en de Coördinatie- en steundirectie van het gerechtelijk arrondissement Sint-Niklaas-Dendermonde-Aalst samengebracht in een nieuwbouw aan de Kroonveldlaan 30 te Dendermonde. De Regie der Gebouwen sloot hiervoor een promotieovereenkomst en huurt het gebouw voor een periode van 18 jaar met een aankoopoptie op het einde van deze huurtermijn.

Servais Verherstraeten, Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen: “De korpsen uit Aalst en Dendermonde, in totaal zo’n 180tal medewerkers, werken nu op één en dezelfde site. Het ultramoderne politiegebouw is voorzien van alle nodige technische faciliteiten. Dit zal zeker bijdragen tot een betere, coherente samenwerking die alleen maar positieve resultaten op het terrein met zich kan meebrengen.”

Architectuur

Het politiegebouw is langwerpig, strak en telt drie bouwlagen. De gelijkvloerse verdieping in wit beton contrasteert met de overige twee verdiepingen in donkere baksteen en geeft de illusie dat het gebouw op een sokkel zweeft. Aan de achterkant van het gebouw bevindt zich een logistiek complex met een garage voor dienstvoertuigen en fietsen.

Het politiegebouw bevat twee toegangen die met een muur van elkaar zijn gescheiden: één voor de bezoekers en één voor de personeelsleden. Zowel de bezoekers als de personeelsleden beschikken over hun eigen parking.

Op de gelijkvloerse verdieping bevinden zich de ruimtes waar verdachten worden ondergebracht en de meer technische lokalen. De verdachten stappen uit de politiecombi’s in een speciaal daartoe voorziene beveiligde garage. Daarna worden ze gefouilleerd en tijdelijk opgesloten in het cellencomplex in afwachting van hun verhoor. In uitvoering van de Salduz-wetgeving zijn er aparte spreeklokalen ingericht waar de verdachten hun advocaat kunnen raadplegen. Het gebouw is zo ontworpen dat verdachten nooit in direct contact kunnen komen met getuigen en slachtoffers.

De technische lokalen omvatten een professioneel uitgeruste fotostudio, een lokaal voor sporenonderzoek, een laboratorium voor stalenonderzoek en enkele kantoren en vergaderzalen.

De kantoren van de medewerkers van de federale gerechtelijke politie bevinden zich op de eerste en de tweede verdieping. Het gebouw is uitgerust met alle moderne faciliteiten, het personeel beschikt op elke verdieping over kitchenettes en vergaderzalen. Gelet op het specifieke werk dat wordt verricht, zijn hoofdzakelijke individuele kantoren ingericht. Enkele specifieke ruimtes zijn onder meer de commandoruimte en de afluisterkamers.

Duurzaam bouwen

Het politiegebouw scoort uitstekend inzake energieprestatie. Het energiepeil is E12, een waarde die normaal alleen bij passiefwoningen wordt gehaald, bij een isolatiepeil K20. Vooral inzake de luchtdichtheid scoort het gebouw zeer goed. De beslissing om fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen, draagt natuurlijk bij tot het behalen van deze uitstekende score. Ook met de verlichting wordt er duurzaam omgesprongen. De verlichting werkt via bewegingsdetectie zodat er alleen maar elektriciteit wordt verbruikt wanneer het nodig is.

Servais Verherstraeten: “Duurzaamheid is één van de vier kernwaarden uit mijn beleid ten aanzien van de Regie der Gebouwen. De realisatie en het operationeel in gebruik nemen van dit nieuw politiegebouw beantwoordt volledig aan deze duurzame strategie”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here