Open Vld wil bestuursmandaten in intercommunales halveren

Open Vld stelt voor om het aantal bestuursmandaten in intercommunales te halveren. De Vlaamse liberalen zullen daartoe een voorstel van decreet indienen. Vlaams volksvertegenwoordigers Sas van Rouveroij en Marnic De Meulemeester betreuren dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois het terrein maar half omploegt en met zijn interne staatshervorming door de oprichting van regio’s niet minder maar meer overheid tot stand zal brengen.

Het rapport over de intercommunales van Guberna, het Instituut voor Bestuurders, bevestigt wat in feite al langer is geweten: de gemeentelijke samenwerkingsverbanden tellen teveel gepolitiseerde bestuurders die over te weinig expertise beschikken. De intercommunales Eandis en Infrax hebben een goed voorbeeld gesteld door recentelijk 800 bestuursmandaten te schrappen.

Sas van Rouveroij en Marnic De Meulemeester: “Open Vld wil het totaal van het aantal bestuursmandaten in de intercommunales drastisch terugschroeven door het aantal beschikbare mandaten te halveren in raden van bestuur en directiecomités en de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden te bundelen op basis van de resultaten van de regioscreening in grotere gehelen. Aangezien we een gebrek aan ambitie van minister Bourgeois in de interne staatshervorming vaststellen zullen we hiervoor zelf een voorstel van decreet indienen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here