Verduidelijking bij de activiteiten van PB Gelatins

FAVV: Verduidelijking bij de activiteiten van PB Gelatins. In het voorgaand persbericht met betrekking tot de dioxinecontaminatie werd melding gemaakt van één klant die varkensvet afneemt van PB Gelatins. PB Gelatins gebruikt 2 productlijnen in functie van de te verwerken
grondstoffen.

– Één productielijn wordt gebruikt voor de verwerking van beenderen. Deze lijn werkt op basis van een chemisch extractieproces voor de productie van dierlijk vet, beendermeel en gelatine. Alle vet geproduceerd op deze productielijn bestemd voor dierenvoeding wordt geleverd aan Profat. Het is op deze lijn dat de contaminatie van dioxine werd vastgesteld.

– Een andere productielijn wordt gebruikt voor de verwerking van zwoerden tot zwoerdvet. Deze tweede lijn is volledig gescheiden van de eerste en er wordt een ander procédé toegepast. Op vet van deze lijn werd geen dioxinecontaminatie vastgesteld. Op deze lijn werden eveneens stalen genomen voor verder onderzoek. PB gelatine levert vet voor de dierenvoeders afkomstig van deze tweede productielijn aan verschillende afnemers in de diervoedersector.

De verwijzing naar één klant geldt dus enkel voor de productie van vet op basis van beenderen. Het gecontamineerde vet is van deze productielijn afkomstig.

Bij PB Gelatins werden 27 bijkomende stalen genomen van gelatine zelf, beendervet, zwoerdvet, calciumfosfaat (product van de beenderverwerking), mengproducten en afvalwater. De resultaten zullen maandag bekend zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here