Priester Daensfonds heeft een nieuwe voorzitter

Zaterdag 1 september werd Johan Velghe door het Priester Daensfonds verkozen tot nieuwe voorzitter. Hij is pas de vijfde voorzitter sinds het ontstaan van de vereniging. Frans De Neve, Luc Delafortrie, Herman Slagmulder en Rob Librecht gingen hem voor.

Johan Velghe is afkomstig van Kortrijk en als journalist is de Aalsterse regio hem zeker niet onbekend. Dat hij de voorzittershamer van Rob Librecht mag overnemen stemt hem gelukkig. “Rob was als voorzitter niet alleen het cement van de vereniging. Hij plaatste met het Daensjaar 2007 Daens opnieuw op de kaart en de voorbije jaren herstructureerde hij het Priester Daensfonds tot een eigentijdse vereniging, met de nadruk op de actualisering van Daens’ boodschap. Zijn zoektocht naar een graadmeter om de harde werkelijkheid van sociaal onrecht zichtbaar uit te drukken, moet gefinaliseerd worden.”

Bij zijn aantreden gaf de nieuwe voorzitter reeds een eerste voorzet:

“Daens koos voor welvaart en welzijn, voor pacifisme, voor democratie en voor een volk dat niet vervreemd wordt van eigen taal en cultuur. Kortom, voor rechtvaardigheid.

In een land met vijftien procent van de bevolking in of op de rand van armoede, in een crisis-Europa met alle aandacht voor de financiële wereld en een wanhopige generatie (jonge) werklozen in Zuid-Europa en Ierland, in een wereld vol toenemende ongelijkheid en discriminatie, moet steeds een nieuwe Daens opstaan.”

Een eerste uitdaging komt er reeds aan: in 2014 wordt Daens 175. Dé gelegenheid om Daens opnieuw onder de aandacht te brengen, want een echt sociaal Vlaanderen blijft nog steeds een vrome wens.

www.daens.org

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here