Resultaten van de enquête voedselvergiftiging in een crèche te Borgerhout

Bacillus cereus is verantwoordelijk voor de voedselvergiftiging op 28 augustus in een crèche in Borgerhout.
Op 28 augustus werd het FAVV ingelicht dat in het autonome kinderdagverblijf ’t Droomertje” te Borgerhout 20 van de 22 aanwezige kinderen zeer kort na de maaltijd onwel waren geworden (braken).

Het FAVV is onmiddellijk ter plaatse gegaan en heeft een volledige controle uitgevoerd.
Er werden ook verschillende monsters, zowel van de maaltijden als van het braaksel genomen. Deze stalen werden onmiddellijk overgebracht voor analyse naar het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV).

In de resten van de maaltijd en in het braaksel werd de bacterie Bacillus cereus en haar toxine teruggevonden. Deze bacterie kan van nature aanwezig zijn in sommige producten van plantaardige oorsprong (rijst, groenten, …).

Worden bereide gerechten bij een te hoge temperatuur bewaard dan kan de bacterie zich vermenigvuldigen en zo toxines beginnen vormen. Deze gifstoffen kunnen voedselvergiftiging veroorzaken en worden niet vernietigd door verhitting. Het is dus van belang voedsel op de juiste manier te bereiden en te bewaren om uitgroei van de bacterie te voorkomen en daardoor ook de toxineproductie.

Zoals altijd bij schadelijke kiemen heeft het voedsel geen bijzondere smaak of geur.

Meer informatie vindt u in het maartnummer 2012 van de nieuwsbrief van het FAVV .
www.favv.be -> publicaties -> Nieuwsbrieven -> maart 2012

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here