Groen-raadslid maakt Vlamingen belachelijk.

Aalst. “Maar nu weten dat zij waarnemen te zien als echt we ondersteunende zijn zoals wij vaak zeggen en nadat zij een idee over ons zullen.” Dit is het Nederlands van Aalsters Groen-raadslid Nancy Elonga. Ze trekt de provincieraadslijst kanton Aalst en is de groene nummer twee voor de gemeenteraad. 

Bovenstaande tekst maakt deel uit van een oproep die Groen!-gemeenteraadslid Nancy Elonga op haar Facebookpagina plaatste. Nancy vraagt in het Frans aan de ‘communauté africaine et allochtone d’Alost’ om haar te steunen.

We lezen verder:  “Is er mensen onder u die graag om ons te steunen door onze posters in hun Windows of als u weet dat mensen die de mogelijkheid hebben om onze posters in hun Vensters worden weergegeven.”

N-VA’er Karim Van Overmeire reageert via Facebook.  “k vind het een beetje jammer dat ik deze tekst net bij Nancy Elonga moet aantreffen. Nancy is een sympathieke dame die een beetje per ongeluk in de gemeenteraad is gesukkeld, omdat haar voorgangers er de brui aan gaven. Als Congolese die eerst in Wallonië woonde, doet ze echt wel haar best om Nederlands te spreken. Als je even met haar doorpraat, dan merk je dat ze veel belang hecht aan de persoonlijke verantwoordelijkheid van individuen.”

Op een recent debat wist de vertegenwoordiger van Groen te vertellen dat de Aalsterse winkeliers maar best zoveel mogelijk talen konden spreken.

Van Ovemreire laat nog weten dat de  groenen zich verzetten (terecht) tegen de overwoekering van inheemse fauna en flora door uitheemse exemplaren, “maar wanneer het gaat om het taalgebruik in Vlaanderen, geven ze niet thuis.” grapt hij. “Nochtans geldt voor talen hetzelfde als voor planten en dieren: als je niet ingrijpt, worden de kleintjes weggedrukt door de grote. ”

De NV-A’er laat nog weten dat “een Aalsterse kandidaat die  in een andere taal dan het Nederlands met zijn of haar achterban communiceert, geeft volgens mij een verkeerd signaal. De fanatiek-Franstalige partij FDF – ook al grote voorstanders van ‘taalvrijheid’ – is bezig om overal rond Brussel de Franstaligen te organiseren en afdelingen op te richten. In Aalst kunnen ze zich de moeite besparen: daar doet Groen het werk voor hen.”

Belg. be neemt akte van het feit.  De redactie stelt zich toch de vraag of er geen campagnecoördinator is bij Groen die de teksten eerst eens kan nalezen op foute vertalingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here