SINT-ROCHUSKERK VAN WELLEN WINT VLAAMSE MONUMENTENPRIJS 2012.

Redactie. De voormalige Sint-Rochuskerk in Ulbeek (Wellen) wint met een totaalproject voor de restauratie en herbestemming de Vlaamse Monumentenprijs 2012. De winnaar ontvangt 15.000 euro. De monumentenprijs wordt jaarlijks toegekend aan privé- of overheidsprojecten met bijzonder belang of belangrijke verdiensten inzake monumentenzorg, landschapszorg of archeologie.

De kerk was al verschillende jaren in verval. Sinds de herbestemming doet het schip dienst als herdenkingsruimte voor 40 individuele graven. Het doksaal en de zijkapellen tellen 21 nissen voor urnen.

Minister Bourgeois: “De vernieuwende herbestemming was doorslaggevend voor de keuze van de Sint-Rochuskerk tot winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs. De herbestemming als begraafplaats, columbarium en stille ruimte met respect voor de kerkruïne en archeologische resten, maakt van deze site een echte herdenkings – en bezinningsplaats. Bovendien is de herbestemming van zulke sites brandend actueel in het kader van de herbestemming van kerken en de eigentijdse rol van religieus erfgoed in de begraafproblematiek. Ulbeek is een inspirerend voorbeeld binnen deze discussies.”

Voor de Vlaamse Monumentenprijs 2012 waren er 31 geldige kandidaten. De Vlaamse Regering koos daaruit vijf laureaten. Deze krijgen elk 2.500 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here