Pastorij Nieuwerkerken komt eventueel te koop

Pastorij Nieuwerkerken – Afgelopen maandag 27 augustus besliste het schepencollege de desaffectatie van de pastorij van Nieuwerkerken aan te vragen bij het bisdom Gent. De pastorij staat sinds het overlijden van Pastoor Lievens, inmiddels anderhalf jaar geleden, leeg. De kerkfabriek gaat akkoord haar zetel en archief te verplaatsen naar het leegstaande CM-lokaal. De stad Aalst wordt dus volle eigenaar van de pastorij en de omliggende tuin.

Naar aanleiding van Open-Monumentendag van zondag 9 september wordt deze pastorij opengesteld. De stad Aalst maakt van die gelegenheid gebruik om de bezoekers en bewoners van Nieuwerkerken te bevragen naar ideeën voor een nieuwe bestemming van deze pastorij. De pastorij en de tuin zijn terecht beschermd. De keerzijde is dat de mogelijkheden voor herbestemming en aanpassing van dit gebouw eerder beperkt zijn. Het is niet eenvoudig om er een jeugdlokaal, een rusthuis of een verzorgingscentrum van te maken. Allemaal leuke ideeën die we opvingen, maar die niet even realistisch zijn.

Schepen van jeugd Iwein De Koninck en gemeenteraadslid Yves De Graeve, zelf van Nieuwerkerken, wijzen op de noden voor infrastructuur voor de jeugd van Nieuwerkerken: “Aangezien de mogelijkheden tot herbestemming van de pastorij eerder beperkt zijn, stellen wij voor de pastorij van Nieuwerkerken te verkopen onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de opbrengst van deze verkoop ten goede moet komen aan infrastructuur voor de jeugd van Nieuwerkerken”. Dergelijke voorwaarde werd ook al in Gijzegem toegepast. Een investering in voetbalterreinen voor de jeugdvoetbal in de Ankerstraat, in infrastructuur voor de jeugdbeweging of in een nieuwe polyvalente ruimte waar alle jongeren hun ding kunnen doen. Sinds juli is in opdracht van de stad een jeugdwerker in Nieuwerkerken actief om het bestaande jeugdwerk te ondersteunen of nieuwe vormen van jeugdwerk of nuttige vrijetijdsbesteding op poten te zetten. “Deze jeugdwerker leverde op 2 maanden tijd al prachtig werk, maar stoot zowel voor bestaande jeugdverenigingen als voor nieuwe initiatieven op onaangepaste of een tekort aan infrastructuur” zegt schepen van Jeugd Iwein De Koninck.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here