Ondernemings-Portaal veegt voeten aan Belgische wetgeving

UNIZO vraagt het Parket om reclameronselaar “Ondernemings-Portaal” te beboeten

“Ondernemings-Portaal” veegt voeten aan Belgische wetgeving

Momenteel lopen bij UNIZO opnieuw volop klachten binnen over reclameronselaar ‘Ondernemings-Portaal België’. Heel wat ondernemers ontvingen al een brief met de vraag om hun bedrijfsgegevens te controleren, voor publicatie in het ‘Ondernemings-Portaal België’. Wie het formulier ondertekend terugstuurt, hangt gedurende drie jaar vast aan een advertentie die jaarlijks 987 euro kost. “Niet terugsturen is de boodschap”, benadrukt UNIZO. De ondernemersorganisatie vraagt de Economische Inspectie daarnaast om de overtredingen van de reclameronselaar vast te stellen en door te geven aan het Parket. “Op de brieven die Ondernemings-Portaal België verstuurt, staat de prijs en de looptijd niet in het grootst mogelijk lettertype afgedrukt, zoals nochtans voorgeschreven voor de Belgische wet op reclameronselaars.” De boete op een overtreding kan oplopen van 250 tot 10.000 euro.

De hele constructie van Ondernemings-Portaal België is er duidelijk op gericht om u bewust te misleiden en u peperdure, maar waardeloze publiciteit aan te smeren. Zo staat in de inleidende brief dat er voor “de basisgegevens” geen kosten worden aangerekend. In het te corrigeren formulier op de volgende pagina staat echter uw straatnaam al ingevuld bij “Uitgebreide vermelding”. Als u die corrigeert, of zelfs gewoon laat staan (omdat die juist is), zit u al vast aan de betalende inlassing.

Brief “Ondernemings-Portaal België” niet rechtsgeldig
Nog een valkuil: De afzender van de brief is het Duitse Tele Verzeichnis Verlag GmbH uit Hamburg. Bij geschillen geldt het Duitse recht en is enkel de rechtbank van Hamburg bevoegd. Volgens de Belgische wetgeving zijn de overeenkomsten van Ondernemings-Portaal België strikt genomen niet rechtsgeldig, gezien de prijs en de looptijd van het contract niet in het grootst mogelijke lettertype staan afgedrukt. Op die inbreuk staan geldboetes van 250 tot 10.000 euro. Maar om juridische procedures te vermijden, kan u toch maar beter niets ondertekenen.

Jarenlange UNIZO-strijd tegen reclameronselaars
Dat Tele Verzeichnis Verlag GmbH met de huidige actie niet aan haar proefstuk is, blijkt uit de officiële lijst met bedrieglijke reclameronselaars die de FOD Economie op haar website publiceert. UNIZO voert al jaren strijd tegen malafide reclameronselaars. De oogst van die strijd, plus heel wat praktische tips vindt u op www.unizo.be/reclameronselaars.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here