Martin nu effectief vrij

“Nu Martin effectief vrij is, herhaalt de N-VA de eis dat de regels voor de vervroegde vrijlating snel strenger worden en dat aan een betere communicatie met de slachtoffers gewerkt wordt.” Dat zegt strafrechtspecialiste en Kamerlid Sophie De Wit van de N-VA in een reactie op het feit dat Cassatie geen procedurefouten ziet bij de vervroegde vrijlating van Martin. De N-VA vraagt ook een strenge controle op het verdere gedrag van Martin.

“Dat Martin, met een veroordeling tot 30 jaar gevangenisstraf en een eerdere veroordeling tot 5 jaar, nu al kan vrijkomen, blijft moeilijk te begrijpen”, zegt N-VA-Kamerlid Sophie De Wit. “Martin heeft nog maar de helft van haar straf uitgezeten. De vervroegde vrijheid kan een goede manier zijn om iemand onder begeleiding voor te bereiden op terugkeer in de maatschappij. Maar in deze zaak ligt dit net iets anders, Martin heeft die kans vroeger al gehad en ze toen verspeeld. Na haar veroordeling in 1989 heeft ze nog zwaardere feiten gepleegd. Door een lacune in de wet kan de strafuitvoeringsrechtbank hier echter geen rekening mee houden.”

Dat 30 agenten permanent moeten instaan voor de veiligheid van Martin – een gigantische kost voor de bescherming van één persoon – bewijst dat we als maatschappij niet klaar zijn voor deze vrijlating.” De Wit: “Voor ons is het duidelijk: de regels voor de vervroegde vrijheid moeten strenger, zeker wanneer iemand in het verleden al veroordeeld was. Ook de communicatie met de slachtoffers moet beter. Samen met de voorzitter van de Commissie Justitie, mijn partijgenote Sarah Smeyers, vraag ik dat die Commissie meteen na het reces hier werk van maakt.”

“Wat Martin betreft, kan ik alleen maar hopen dat politie en parket de vervroegde vrijlating nauwgezet opvolgen. Martin heeft in het verleden al getoond er niet voor terug te deinzen om nieuwe feiten te plegen. Hopelijk kan dit ook een signaal zijn dat de besparingen op deze taken van de justitiehuizen, niet geoorloofd zijn. Minister Turtelboom moet haar besparingen in deze sector opbergen.” zegt De Wit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here