Bram Van Braeckevelt daagt Helga Stevens uit voor een politiek debat in gebarentaal

Bram Van Braeckevelt, voorzitter van Jong Groen Gent en jongste gemeenteraadskandidaat van sp.a Groen Gent op plaats 11, daagt Helga Stevens (gemeenschapssenator en gemeenteraadslid voor N-VA) uit voor een debat over de toekomst van Gent.

Tijdens de Gentse Feesten-debatten lanceerde professor en stadssocioloog Stijn Oosterlynck een oproep voor een stadsdebat. Bram speelt daar op in.
Hij lanceert een filmpje via de sociale media waarin hij stelt dat Groen en sp.a een programma hebben met een toekomstvisie op Gent. N-VA reageerde voornamelijk met kritiek en halve waarheden over Groen.

“Als jongere verwacht ik van politici dat het debat inhoudelijk wordt gevoerd. Momenteel is het moeilijk te zeggen waar N-VA eigenlijk echt voor staat. Daarnaast dringen zich hoe langer hoe meer duidelijke beleidskeuzes op. Het verkeer staat stil, is ongezond of onveilig; wonen is te duur en jongeren vinden maar geen werk of opvang voor hun kinderen, terwijl het aantal inwoners in Gent de volgende jaren zal stijgen.”

Bram daagt Helga Stevens uit omdat zij jarenlang als enige in de gemeenteraad de N-VA-stem heeft vertolkt. “Als iemand kan duiden waar N-VA voor staat is zij het wel”.

“Als horende wil ik bovendien het debat in Vlaamse Gebarentaal (VGT) voeren. Mijn ouders en zus zijn net als Helga doof geboren en Vlaamse Gebarentaal is dus mijn moedertaal.”

“Ik weet dat politiek voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show kan zijn – al dan niet om redenen waar zij niet voor kiezen. Het is de taak van politici om de drempel zo laag mogelijk te houden, door duidelijk te stellen waar ze voor staan en de taal desnoods aan te passen. In dit geval letterlijk.”

Het zou de eerste keer zijn dat een politiek debat in Vlaamse Gebarentaal tussen kandidaten plaats vindt. Dat hij als jongere iemand uitdaagt die bakken lokale en nationale politieke ervaring heeft deert hem niet. Bram: “Het is natuurlijk een uitdaging, maar het gaat in de eerste plaats niet om mij of haar, maar om de Gentenaars die met hun keuze op 14 oktober zullen bepalen hoe Gent de volgende jaren er uit zal zien. En in het bijzonder voor hen die voor het eerst een debat in Vlaamse Gebarentaal kunnen volgen zonder er een tolk nodig is”.

Ondertussen heeft Helga Stevens via mail en facebook laten weten dat ze graag de uitdaging aan gaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here