Dromen van Dubai

Voor veel Europeanen is Dubai, één van de Verenigde Arabische Emiraten, het aards paradijs. Elk jaar komen er zo’n 15 miljoen toeristen zich vergapen aan dit Arabische sprookje zonder einde. Een ongekende luxe, enorme zandstranden, adembenemende wolkenkrabbers, een shoppingparadijs zonder voorgaande. En bovendien schijnt de zon er het hele jaar door.

In 2002 besliste sjeik Rahid bin Saeed Al Maktoum dat ook niet-ingezetenen van de Verenigde Arabische Emiraten er een eigen huis mochten bezitten. De economische ontwikkelingen kwamen in een stroomversnelling. Slechts één hindernis moest nog worden genomen voor een gunstige ontwikkeling van de toerismesector: Er was te weinig strand. Baggermaatschappijen werden ingehuurd. Palmeilanden werden aangelegd en het ene bouwproject volgde het andere op. Momenteel telt het emiraat zo’n 820 km kust in plaats van de oorspronkelijke 60 km.

Sindsdien hebben zo’n 100.000 Britten er geïnvesteerd in de hoop hun droomhuis te vinden. Maar vier jaar geleden sloeg de economische crisis toe en de vastgoedmarkt in Dubai viel in elkaar. Hiermee verloren heel wat investeerders hun spaargeld en blijft er niet veel meer over van hun investeringen.

Christine en Dieter Glazer zijn slachtoffers van deze crisis. Ze betaalden 70.000 euro voorschot voor hun appartement in een overdekt wintersportgebied in de woestijn. Vier jaar later is er nog steeds niets gebouwd. Hun geld zijn ze kwijt.

In 2008 verhuisden John en zijn vrouw samen met hun kindje naar Dubai. Hij had er een goed betaalde job bij een reclamebureau en hij betaalde z’n huis en auto, naar lokale gewoonte, met gepostdateerde cheques. Maar na zes maanden kwam zijn werkgever in de problemen en werd John ontslagen. De reeds uitgeschreven cheques konden niet meer gedekt worden. John had twee keuzes: vluchten of een celstraf riskeren.

En begin 2010 werd ’s werelds hoogste wolkenkrabber Burj Khalifa ingehuldigd. Maar dit gebeurde in mineur. Het gebouw stond zo goed als leeg.

Telefacts Zomer : Dromen van Dubai, dinsdag 28 augustus 2012 om 21u20

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here