Als ik groot ben, wil ik ballerina worden

“Als ik groot ben, wil ik ballerina worden”. Het is een droom van vele jonge meisjes. En er zijn ook jongens die dromen van een leven op de planken als professionele danser. Een droom die slechts voor weinigen realiteit wordt.

Toptalenten worden niet op één dag geboren en kunnen zichzelf enkel onderscheiden dankzij een onvoorwaardelijke toewijding aan het vak, een sterke wilskracht en hopen doorzettingsvermogen. Achter elke betoverende topdanser die het publiek meevoert in zijn wereld van overgave en passie, schuilt een loodzware opleiding van techniek en discipline.

“They are not athletes, they are uberathletes.” Michael Shannon

De Koninklijke Balletschool Antwerpen (KBA) biedt als enige school in België een volwaardige klassieke dansopleiding aan. In ‘Zwanen Jonge Zwanen’ volgen we vanaf zaterdag 1 september 2012 één schooljaar lang het lief en leed van de gepassioneerde leerlingen leerlingen. Vanaf de danspasjes van de allerkleinsten, tot de laatstejaars aan de vooravond van -dat hopen ze althans- een professionele danscarrière.

‘J Jonge Zwanen onge Zwanen’ volgt de keiharde vorming van de topdansers van morgen, maar de documentairereeks vertelt ook het verhaal van jonge kinderen die (te snel) groot worden, van kleine overwinningen en grote teleurstellingen, van pieken en dalen, van de zoektocht van puberende tieners naar evenwicht in hun leven, in een wereld waarin vriendschap en onderlinge concurrentie wonderbaarlijk hand in hand gaan.

“It is very difficult for normal people to comprehend what a ballet school is like.” Michael Shannon

Niet alleen de danslokalen van de Koninklijke Balletschool Antwerpen komen in beeld, ook de perikelen in de stedelijke basisschool ’t Prinske worden gevolgd. In die voorbereidende afdeling starten leerlingen vanaf 8 jaar -na een succesvolle auditie- met een vooropleiding dans. Hier worden de allerkleinsten klaargestoomd voor een mogelijk professionele dansopleiding aan de KBA. Mogelijk, want deze dansertjes mogen dan wel een streepje voor hebben om binnen te geraken in de KBA, toch moeten ook zij slagen voor hun dansexamen op het einde van het derde jaar, of de poorten van de Koninklijke Balletschool blijven onverbiddelijk gesloten.

Het overgrote deel van de leerlingen verblijft tijdens de schoolweek op internaat internaat, waar ze toevertrouwd worden aan de zorgen van de opvoeders. Enkele laatstejaarsleerlingen verkiezen een leven op kot, waardoor hen na een intensieve dag op de KBA nog een berg schoolwerk, koken en afwas te wachten staat. Ook deze aspecten komen aan bod in ‘Jonge Zwanen’.

Het harde leven in en naast het danslokaal, de spanning in de gang voor een auditie of het eindexamen, het gejuich na een spetterende balletvoorstelling en de emotionele en fysieke pijn en vreugde… Het komt allemaal aan bod in ‘Zwanen Jonge Zwanen’, vanaf zaterdag 1 september 2012 om 19.45, , 11 weken lang bij VTM.

OVER DE KONINKLIJKE BALLETSCHOOL ANTWERPEN

In 1951 richtte Jeanne Brabants de ‘Balletschool van de Koninklijke Vlaamse Opera’ op. Wat ooit begon als een kleine stedelijke school, is vandaag uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerde dansschool. Als enige topcultuurschool in Vlaanderen heeft de Koninklijke Balletschool Antwerpen een duidelijke ambitie: haar leerlingen voorbereiden op een internationale danscarrière en hen helpen bij het uitbouwen van een professioneel dansnetwerk over de hele wereld. De vele internationale successen getuigen van het welslagen van dat doel. De KBA is van groot cultureel belang voor België. De balletschool komt daarom in 2012 ‘Onder de Hoge Bescherming van Hare Koninklijke Hoogheid prinses Mathilde’. Ook Jan Fabre verbindt zijn naam
sinds 2012 aan de school. Fabre neemt het artistiek peterschap van de KBA op zich.

Het Stedelijk Onderwijs Antwerpen kreeg in juni 2011 de vraag om mee te werken aan een documentairereeks over de KBA. Onder meer omdat de KBA dit jaar exact haar 60-jarig bestaan viert, besliste het Stedelijk Onderwijs Antwerpen om de makers van ‘Jonge Zwanen’ een schooljaar lang een kijkje te bieden achter de schermen van de topcultuurschool.

Vanaf zaterdag 1 september 2012 om 19.45 bij VTM

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here