PVDA+ zet in op betaalbare huisvesting en energie

Op een druk bijgewoonde zomerreceptie met een 200-tal leden en campagnemedewerkers in Gent heeft de linkse PVDA+ zaterdagavond de Gentse kandidatenlijst voorgesteld. De PVDA+ komt in Gent op met een volledige lijst van 51 kandidaten.

Lijsttrekker is PVDA+energiespecialist Tom De Meester. Hij is initiatiefnemer van een petitie om de btw op energie te verlagen, die door meer dan 200.000 mensen ondertekend werd en stapte, samen met 18.000 verontwaardigde consumenten, naar de rechtbank toen Eandis de gestegen subsidies voor zonnepanelen zomaar doorrekende aan de gezinnen. Hij kreeg gelijk voor het Hof van Beroep.

Lijsttrekker Tom De Meester trekt met een volkse en diverse lijst naar de kiezer, van metaalarbeiders en verzorgenden, over studenten en leraars, tot gepensioneerden en mensen uit het buurtwerk.

Op de PVDA+kandidatenlijst staan 18 vakbondsmilitanten en bestuursleden, uit zowel ABVV als ACV. Onder hen Paul Ronse, tot voor kort vakbondssecretaris bij het ACOD, die de lijst duwt. Op de tweede plaats staat Sonja Welvaert, ambtenaar bij Financiën, en actief in de vakbond ACOD. Lerares Lies Horrie, actief in de onderwijsvakbond, staat op de derde plaats. Aydin Kaya, buschauffeur en jongerendelegee bij De Lijn, staat als onafhankelijke kandidaat op de vierde plaats.

Een opvallende kandidaat is Jan Dumolyn, professor aan de Universiteit Gent. Hij staat als onafhankelijke kandidaat op de verkiezingslijst.

De PVDA+ wil in Gent een kritische, sociale oppositie voeren, zegde lijsttrekker Tom De Meester in zijn verkiezingstoespraak. “Een rebelse PVDA-stem in de gemeenteraad: dat zou Gent deugd doen! Een kritische, linkse oppositie die zegt waar het op staat, en het hele stadsbestuur wakker houdt. Dat is hard nodig, zeker nu Groen een kartel sluit met sp.a en kiest voor de macht. Wie zal er nog zorgen voor een fris, links geluid in de gemeenteraad? We kunnen de oppositie toch niet enkel overlaten aan Siegfried Bracke?”

In de verkiezingstoespraak van Tom De Meester kreeg de nieuwe Stadshal, die volgende week officieel wordt geopend, een veeg uit de pan. “De ‘Schaapstal’ wordt volgens het stadsbestuur een echte attractie. Maar dan wel ééntje met een duur prijskaartje: 11 miljoen euro. Terwijl er in Gent op zes jaar tijd welgeteld nul bijkomende sociale woningen gerealiseerd zijn. De prioriteiten liggen verkeerd.”

De PVDA+ wil de energiefactuur goedkoper maken. Dat kan door de kosten voor zonnepanelen uit de stroomfactuur te halen. De PVDA+ wil ook een eigen Gents energiebedrijf oprichten dat goedkope, duurzame energie levert aan de bevolking. Tom De Meester: “Dat is goedkoper, en het is nog goed voor het milieu ook. Bovendien worden we zo onafhankelijk van grote energiebedrijven als Electrabel & co.”

Ook betaalbaar wonen is een prioriteit. Zo wil de PVDA+ ondermeer maximumprijzen invoeren voor huurwoningen en 7.000 nieuwe sociale woningen bouwen. Bij nieuwe woonprojecten zoals de Oude Dokken moet de Stad inzetten op betaalbaar wonen, vindt de PVDA+. “In plaats van zelf betaalbare woningen te bouwen, geeft de stad nieuwe woonprojecten nu in handen van private projectontwikkelaars. Aan de Oude Dokken komen er 1.500 nieuwe woningen bij: 20% sociale woningen, 20% betaalbare woningen, en dus nog 60%… onbetaalbare woningen. Wij willen dat er op de Oude Dokken 100% betaalbare woningen komen.”

De PVDA+ kiest voor een stad-op-mensenmaat, met 200 nieuwe jobs bij de Stad Gent, investeringen in het openbaar vervoer, een masterplan voor de isolatie van woningen, bijkomende kindercrèches en een efficiënte aanpak van sluikstorten. Om dat mogelijk te maken pleit de PVDA+ voor méér geld voor Gent en andere steden, door de invoering van een miljonairstaks.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here