Nieuwe wet maakt fiscus almachtig

Vrijdag verscheen in het Staatsblad een wet die de fiscus nog meer macht geeft dan een onderzoeksrechter. De privacycommissie stelt dat de regering hiermee een basisrecht heeft afgeschaft. Opvallend, de N-VA diende tijdens de parlementsbespreking van deze wet twee amendementen in die net tegemoet komen aan de opmerkingen van de privacycommissie. Volgens minister van Financiën Steven Vanackere moest niemand zich echter zorgen maken. De twee N-VA-amendementen werden dan ook door de meerderheid weggestemd.

Peter Dedecker, N-VA-Kamerlid en een van de indieners van de amendementen: “We zullen nu de twee amendementen opnieuw indienen om de wet aan te passen en zo tegemoet te komen aan de opmerkingen van de privacycommissie. De filosofie van de wet hebben we altijd gesteund. Fraudebestrijding dient een prioriteit te zijn. Door fraude te plegen steelt men immers van iemand anders. De middelen die uit fraudebestrijding voortvloeien, zouden wij heel graag teruggeven aan burgers en bedrijven via een lastenverlaging”.

Eerste kritiek privacycommissie: u kan uw dossier niet meer inkijken

Als de fiscus bezig is met de ‘voorbereidende werkzaamheden’ voor een controle of onderzoek, zal men zijn dossier niet meer mogen inkijken. Ook een onrechtstreekse controle van het dossier via de privacycommissie, zal niet meer mogelijk zijn. Dedecker: “Dat iemand niet meer aan zijn gegevens kan, is voor ons een probleem. Voor ons moet een onderzoek beginnen met een vraag aan de burger. Hierdoor kan een burger zijn gegevens vrij snel corrigeren, wat ook de ambtelijke controles efficiënter maakt. Dat wilden we bereiken met ons eerste amendement”.

Tweede kritiek privacycommissie: uw belastingdossier kan eindeloos geheim blijven

Men zal zijn belastingdossier niet meer kunnen inkijken, zolang men het voorwerp uitmaakt van ‘een controle’, ‘een onderzoek’ of ‘daarmee verband houdende werkzaamheden’. Dat is zo ruim dat het belastingdossier eindeloos geheim kan blijven, aldus de privacycommissie. Dedecker: “Ons tweede amendement beperkte de ontzegging van de toegang tot de persoonsgegevens tot een jaar. In een goedwerkende rechtsstaat is het logisch dat men rechtmatige controles snel en efficiënt afhandelt”.

Nu blijkt dat de gepubliceerde wet in het Staatsblad veel verder gaat dan minister Vanackere beweerde, zal de N-VA dan ook zijn amendementen terug indienen als corrigerend wetsvoorstel. “We zijn ondertussen van Financiën gewoon dat elk wetsontwerp moet gecorrigeerd worden. De titel van slechtste minister van Financiën die de CD&V aan Reynders gaf komt met rasse schreden in gevaar”, besluit Peter Dedecker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here