Vlierbes helpt tegen vogelgriep

Tientallen landen slaan in hoog tempo een gigantische voorraad Tamiflu in. Zo kan men bij een eventuele uitbraak van het vogelgriepvirus de besmetting een halt toe roepen. Maar virussen muteren en de kans is reëel dat het vaccin niet meer werkzaam is tegen de nieuwe variant als die ons bereikt. Gelukkig zijn er alternatieven. Zo is er Sambucol, een natuurlijk middel op basis van vlierbessen.

Laboratoriumonderzoek wijst uit dat Sambucol niet alleen werkzaam is tegen het menselijke griepvirus maar ook tegen het voor de mens gevaarlijke vogelgriepvirus. Een groep wetenschappers van de Royal London School of Medicine presenteerden vorige week de resultaten van hun onderzoek. Virussen hebben namelijk een gastheercel nodig om zich te vermenigvuldigen. De ziekteverwerker dringt de cel binnen via een eiwit op het oppervlak. Het actieve deel van de vlierbes bindt zich echter aan dit eiwit en verhindert het virus om de cel binnen te dringen. Voor hun tests gebruikten de wetenschappers cellen die afkomstig zijn van een hond, de tests op menselijke cellen ligt nog ver af. Hoopvol is echter dat de resultaten niet erg veel van elkaar kunnen verschillen. Maar eerst moeten nog een hele reeks dierenproeven uitgevoerd worden.

Tamiflu pakt het virus op een heel andere manier aan, het blokkeert de werking van het tweede eiwit rond de cel. Daardoor stopt het niet alleen de verspreiding van virusdeeltjes naar de omliggende cellen maar ook naar andere mensen. Daarom zou een combinatietherapie van Sambucol en Tamiflu aangewezen zijn. Merkwaardig is dat zolang de verkoop van Tamiflu niet wilde vlotten producent Roche hier wel iets in zag. Nu echter blijkt dat de verkoop van Tamiflu een echte goudmijn is zwijgt Roche in alle talen.

Voor beide middelen geldt dat ze van bij de eerste symptomen zo snel mogelijk toegediend moeten worden en ze bij klassieke griep volgens de onderzoekers even werkzaam zijn. Probleem is dat Tamiflu op enkel voorschrift te verkrijgen is. Dit wil zeggen de afspraak bij de dokter, de bestelling bij de apotheker, de levering en het innemen thuis. Sambucol is echter een voedingssupplement dat vrij verkrijgbaar is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here