Aalst – 24ste Open Monumentendag

Op zondag 9 september vindt de 24e editie van Open Monumentendag plaats in Vlaanderen. Dit jaar staat Open Monumentendag helemaal in het teken van ‘Muziek, woord en beeld’. Zo beland je ook in Aalst in erfgoedpareltjes waar kunst en cultuur werden gecreëerd en beleefd.

Tussen 10 en 18 uur kan je op wandelafstand van elkaar in het stadscentrum vier locaties bezoeken. Maar ook buiten het centrum valt er wat te beleven. Ook de Academie voor Beeldende Kunsten, de OLV-Hemelvaartkerk van Herdersem en de pastorie van Nieuwerkerken zetten hun deuren open.

De stadsfeestzaal, op de eerste verdieping in het stadhuis, was en is nog steeds het decor voor feestelijke ontvangsten en concerten. De danszaal van de familie Gillade in de Louis D’Haeseleerstraat (vroeger Hoogstraat) was een populair etablissement voor een avond volks amusement. Op zaterdag was er
café-chantant waarna de zitbanken werden opzij geschoven om de dansvloer vrij te maken. De ontmantelde zaal werd door het Lyceum in haar oorspronkelijk staat hersteld en won in 2008 de Monumentenprijs Oost-Vlaanderen.

Cultuurbeleving als verrijking van de persoonlijkheid maakte integraal deel uit van de onderwijsvisie van de paters jezuïeten. In hun rijke onderwijstraditie ging veel aandacht uit naar de klassieke cultuur, het opvoeren van toneel en het beleven van muziek.

Klapstuk in het Sint-Jozefscollege is de Pater Taeymanszaal. Op rechteroever aan de Denderkaai wordt in ‘Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst’ het verhaal van de voormalige tabaks- en latere passementeriefabriek voorgesteld. Bezoekers kunnen er kennismaken met de stiel van het passementen (decoratief borduur- of kantkloswerk) maken. Marcel en Mia Van Den Brulle geven een demonstratie kwasten maken om 14 uur. Doorlopend kunnen kinderen (vanaf 6 jaar) in een textielatelier aan de slag met draad, stof en nog veel meer! ‘Jeugdateliers Aalst’ verzorgt de begeleiding en bouwt een heuse tentoonstelling op.

In het voormalige ‘Stedelijk Zwembad’ kom je te weten hoe de Academie voor Beeldende Kunsten er een onderkomen vond. Architect Valcke gaf het zwembad een nieuwe bestemming met respect voor het bestaande ontwerp. Het bassin doet nu dienst als atelier en vormt het kloppend hart van deze creatieve instelling.

Herdersem: waardevolle orgels Dag op dag 150 jaar na de plechtige inwijding van de Onze-Lieve-VrouwHemelvaartkerk (Herdersem) zetten we de twee waardevolle orgels in de belangstelling. Het 18de-eeuwse Van Peteghem-orgel werd midden 19de eeuw omgebouwd en uitgebreid door P. J. Vereecken om bespeeld te worden in de nieuwe parochiekerk. Bij een recente restauratie werd het ensemble omgebouwd tot twee waardevolle orgels. In de kerk kan je om 11 uur een lezing volgen over dit unieke restauratieproject.

Wenceslaus Mertens geeft toelichting, de orgelbespeling wordt vezorgd door Peter Thomas. Na de lezing (12 uur) wordt de kerk voor bezoekers pengesteld.

Nieuwerkerken: pastorie
De huidige pastorie in Nieuwerkerken dateert van 1767. Het interieur vertoont 18deeeuwse stijlkenmerken met oorspronkelijk rococo stucwerk, vloeren en binnenschrijnwerk. De sier- en nutstuin met zijn rijke flora is onlosmakelijk met het pand verbonden. Pastorie en tuin zijn beschermd als monument en zijn voor het eerst te bezoeken.

Een nieuwe toekomst voor de pastorie in Nieuwerkerken Nieuwerkerken heeft geen residerende pastoor meer waardoor de pastorie niet langer wordt bewoond. Om het waardevolle pand met de bijhorende tuin niet te laten verkommeren moet nagedacht worden over de toekomst van dit monument. Volwassenen, kinderen en jongeren… iedereen kan meedenken over de toekomstperspectieven. Het onderzoek wordt gevoerd door de Hogeschool Gent –
Faculteit Mens en Welzijn – opleiding professionele bachelor Sociaal Werk in opdracht van de stad Aalst. Kom tijdens Open Monumentendag langs en vertel ons jouw ideeën voor de pastorie in Nieuwerkerken!

Wandeling: Beeld en klank in Aalst
Om 10, 14 en 16 uur pikt gids Jan Louies je op aan het toeristisch kantoor in de Molenstraat voor een stadswandeling van ongeveer 4 km. Je wandelt langs oude cultuurhuizen, danszalen en cinema’s, houdt halt bij locaties waar de stedelijke academies onderdak vonden en staat stil bij de met het stadsweefsel vergroeide herdenkingsbeelden en versteende kunstenaars.

monumentenzorg@aalst.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here