Amerikaanse folteringen nog niet vast bewezen

Op dit moment zijn er nog geen formele, onweerlegbare bewijzen dat de amerikaanse geheime dienst cia in polen, roemenië of andere europese landen over geheime gevangenissen beschikt(e). Dat staat te lezen in een tussentijds rapport van het zwitserse parlementslid dick marty, die namens de raad van europa de zaak onderzoekt.

Er zijn echter wel talrijke aanwijzingen die verder onderzoek naar het bestaan van deze gevangenissen wettigen. Marty meldt dat diverse betrouwbare bronnen dit bevestigen en beschikt pas sinds gisteren over informatie van het europese luchtverkeersagentschap eurocontrol en over satellietbeelden, die nog onderzocht moeten worden voor er verder conclusies kunnen worden getrokken. Ook zou marty wel over bewijzen beschikken die aantonen dat de amerikaanse geheime dienst mensen in europa ontvoerde, ze van hun vrijheid beroofde en overbracht naar landen waar ze gefolterd werden. zo bijvoorbeeld de zaak van aboe omar, een vermeend moslimterrorist die in 2003 in milaan werd ontvoerd door de cia.

Die cia zou de voorbije jaren honderden geheime vluchten uitgevoerd hebben in europa. Marty stelt dat er heel wat bewijzen zijn van het bestaan van een systeem van delokalisering of outsourcing van folteringen door de amerikanen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here