Politici passeren meermaals langs de kassa

Geen twee keer loon voor hetzelfde werk, ook niet voor politici zegt Frederick Vandeput van jongvld in een bericht aan onze redactie. De publicatie van mandaten van politici toont dat er heel wat politici meermaals langs de kassa passeren. Politici doen in hun vrije tijd wat ze willen. Wie hard werkt, mag daarvoor beloond worden. Maar Jong VLD stelt vast dat een reeks mandaten eigen zijn aan het politieke ambt. Twee keer betaald worden voor hetzelfde werk dus.

“Wie een functie uitoefent waar bepaalde mandaten aan vasthangen, passeert dubbel langs de kassa. Hij laat zich betalen voor die functie, maar krijgt dan ook nog eens zitpenningen voor heel wat mandaten. Een schepen krijgt bijvoorbeeld een loon om de stad mee dagdagelijks te besturen. De stad vertegenwoordigen in een intercommunale lijkt volgens ons tot dat takenpakket te behoren. Hij zit er immers om het beste voor de stad te bewerkstelligen.”

Nog straffer is het wanneer een schepen zich een extra zitpenning laat uitbetalen door een autonoom gemeentebedrijf. Deze zogenaamde AGB’s zijn 100% eigendom van hun gemeente en voeren een deel van het beleid uit. Precies waarvoor schepenen betaald worden. Indien het AGB deze taken overneemt, kan de gemeente misschien bestuurd worden met een schepen minder?

Een duidelijk voorbeeld zijn de gedeputeerden van economie. Ze krijgen een goed loon om het economisch beleid van de provincie uit te tekenen, maar krijgen daarboven ook nog eens zitpenningen van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappijen. Een orgaan dat… het economisch beleid van de provincie uitvoert.

Het voorzitterschap van een POM behoort tot het takenpakket van een gedeputeerde, hun hiervoor een extra vergoeding uitkeren is zelfbediening. Bovendien komt de uitbetaling twee maal van de provincie.

Een ander voorbeeld is de Vereniging Vlaamse Provincies. Een instituut dat gedeputeerden samen brengt om kennis uit te wisselen en hun beleid op elkaar af te stemmen. Een nobel initiatief. Maar dit behoort ontegensprekelijk tot het takenpakket van een gedeputeerde. Hiervoor een extra vergoeding ontvangen, gefinancierd met belastinggeld, is de schaamte voorbij.

De Haven van Antwerpen is nog een duidelijk voorbeeld. De Havenschepen is ook voorzitter van het gemeentelijk havenbedrijf. Nogal logisch lijkt ons. Vraag is waarom de man daarvoor een extra vergoeding moet krijgen.

Of nog. De Limburgse Gedeputeerde van Toerisme is ook voorzitter van vzw Toerisme Limburg. Opnieuw de logica zelve. Toch kreeg Sylvain Sleypen hiervoor 2x een vergoeding.

Frederick Vandeput: Zitpenningen die eigen zijn aan een functie dienen afgeschaft te worden. Het kan niet dat een politieker 2x langs te kassa passeert voor hetzelfde werk. Zitpenningen zijn immers een middel om inzet te belonen en know how aan te trekken. Ze zijn er niet om politici met een goed loon nog een extraatje te geven.

Voor Jong VLD dienen dan ook zitpenningen afgeschaft te worden voor zij die een loon trekken voor de functie waarvoor zij dat mandaat uitoefenen.

Zitpenningen moeten niet afgeschaft. Het lijkt ons gewoon logischer dat de overheid waarvoor de persoon in kwestie een uitvoerend mandaat uitoefent deze ontvangt. Dat zou al een hele besparing opleveren. Politici hebben een voorbeeldfunctie en moeten dan ook hun verantwoordelijkheid opnemen. Want enkel zij kunnen verandering brengen in hun dubbelloon”, besluit Frederick Vandeput

Overzicht POM’s

Limburg: Vz Gedeputeerde v economie Marc Vandeput – bezoldigd

Antwerpen: Vz Gedeputeerde v economie Koen Helsen – onbezoldigd

Oost-Vlaanderen: Vz Gedeputeerde v economie Marc De Buck – bezoldigd

West-Vlaanderen: Vz Gedeputeerde v economie Marleen Decreane – bezoldigd

Vlaams-Brabant: Vz Gouverneur Lodewijk DeWitte – onbezoldigd, de gedeputeerde v economie is bezoldigd bestuurder.

“We willen deze situatie rechtgetrokken zien. Zij bekleden een publieke functie en worden met belastinggeld betaald. Zich dubbel laten betalen voor eenzelfde taak, is dan ook niet te verantwoorden in tijden waar er bespaard dient te worden.

Opgelet: De kritiek is vooral op uitvoerende mandaten. Schepen, Deputé etcetera. Voor raadsleden moet het eventueel wel kunnen. Voor hun geldt de vergoeding van inzet en know how.

Bron: Jong VLD
Meer info: Jongvld.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here