Recht van antwoord, hypocriete wet omtrent Rookverbod

'Rookstop Goeroe' haalt scherp uit naar hypocriete wetgeving omtrent Rookverbod op de werkvloer. "Is de sigaret een stille bondgenoot van de overheid tegen de vergrijzing?" Rookstop Goeroe Eric Eraly haalt scherp uit naar Minister van werk, Peter Van Veldhoven, in Recht van Antwoord, dinsdagavond op VTM. Sinds 1 januari is het zover, het is gedaan met te roken op de werkvloer. Een sigaretje achter je bureau of in de kantine, het behoort tot het verleden. Vandaag kan je nog een sigaretje roken in een stinkend rooklokaal of buiten in de kou. Ook chauffeurs en vertegenwoordigers mogen in hun eigen wagen geen sigaretje meer
roken. "Absurd" zegt Eric Eraly.

Eric Eraly, die rokers dmv workshops op zes uur van het roken afhelpt, vindt deze maatregel van de regering ondermaats en beweert dat deze nieuwe wetgeving allerminst een efficiënte manier is om rokers te helpen van hun verslaving verlost te geraken.

"Deze wet is in het leven geroepen onder het mom van de gezondheid van rokers en niet-rokers te bevorderen, doch het enige effect dat dergelijke wetgeving veroorzaakt is wrevel op de werkvloer tussen rokers en niet-rokers, een nog zwaardere mentale volharding in de boosheid bij de rokers en het zet de deur open voor een klopjacht op de roker."

Verder haalt Eraly aan dat deze wetgeving de bedrijven een hoop geld kost, zowel omwille van het productiviteitsverlies ( een roker zal nu gemiddeld anderhalve maand per jaar doorbrengen in een rooklokaal of buiten in de kou) en door het al dan niet installeren van een dure, gesofistikeerde rookruimte.

Indien de overheid de rokers en niet-rokers echt zou willen helpen, dan had ze de bedrijven subsidies gegeven om hun rokers te begeleiden om het roken af te leren. Vraag is natuurlijk of de overheid überhaupt wel wil dat er morgen minder gerookt wordt in ons land. Eerst en vooral zijn er de meer dan TWEE MILJARD euro accijnzen die jaarlijks binnenkomen. Anderzijds zijn er de verschillende studies van oa. De Erasmus Universiteit die duidelijk aantonen dat rokers globaal gezien minder geld kosten aan de ziektezorg. Bovendien is de sigaret een stille bondgenoot van de overheid in de oplossing van het vergrijzingsprobleem.

Een "ideale Belg" voor de overheid is immers de burger die tot zijn 65ste werkt, met zijn zuur verdiende spaarcentjes een appartementje gekocht heeft aan de zee, en daar bij aankomst het bijltje erbij neerlegt.

Het zou een ware schande zijn mocht de overheid met dergelijke feiten rekening houden in het bepalen van zijn 'lakse' rookbeleid. Ze zijn eerst verantwoordelijk voor onze gezondheid, dan voor hun begroting. "Zo ver durf ik niet gaan." zegt Eraly, "nochtans heeft de Duitse regering eens becijferd dat het in een financiële catastrofe zou terechtkomen indien 10% van de Duitsers zou stoppen met roken?!" Vandaar dit lakse beleid ook zo in België?

Minister Van Veldhoven zal zijn handen vol hebben vanavond in Recht van Antwoord!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here