PVDA+ wil wildgroei mandaten Gentse schepenen inperken

Gent – Gisteren raakte bekend dat de Gentse schepenen en gemeenteraadsleden koplopers zijn wat betreft het aantal bezoldigde mandaten. Samen bezetten ze niet minder dan 419 mandaten in allerlei vzw’s, intercommunales en bedrijven. Teveel, vindt PVDA+, die een rem wil zetten op het aantal bezoldigde mandaten.

Gents schepen voor Openbare Werken en Mobiliteit (sp.a), spant de kroon met 14 bezoldigde mandaten. “Rijk worden we er niet van”, zegt schepen De Regge vandaag in het Nieuwsblad. “De Gentse schepenen behoren sowieso bij de best betaalde van het land”, zegt Gents PVDA-voorzitter Tom De Meester.

Als schepenen krijgen deze Gentse politici op zich dus al een hoog loon uit de stadskas. Dat sommigen er daarnaast nog lucratieve extra mandaten in intercommunales en privé-bedrijven op na houden, kan voor de PVDA+ niet door de beugel.

De PVDA+ stelt ook vragen bij de zitpenningen die veel Gentse politici innen bij allerhande intercommunales. “Veel staat daar voor de bevolking niet tegenover”, vindt Tom De Meester, “de vertegenwoordigers van de gemeente bij deze intercommunales zijn er de afgelopen jaren niet in geslaagd om de peperdure facturen voor energie, water en afvalverwerking voor de Gentenaars te doen dalen. Integendeel, Eandis en Imewo verhoogden de elektriciteitprijs voor de Gentenaars met 97 euro.”

De PVDA+ wil dat de schepenen en gemeenteraadsleden alle bezoldigingen die zij het afgelopen jaar hebben ontvangen openbaar maken. Daarnaast eist de partij dat publieke vertegenwoordigers geen bijkomende vergoedingen meer ontvangen uit mandaten in private ondernemingen en dat het aantal mandaten per politicus ingeperkt wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here