De Begonia: Vlaamse kweek voor bloementapijten en corso’s.

Aalst. (redactie). In 1860 zag men in het Gentse voor het eerst die prachtige bloemen opduiken, waarvoor ons land vandaag wereldwijd gereputeerd is. België produceert jaarlijks maar liefst 60 miljoen begonia’s, waarvan 80% bestemd is voor de export.

De begonia is een bijzonder sterke plant met heldere kleuren die eind januari
gezaaid wordt. De hele zomer lang staat de Gentse tuinbouwstreek in het teken van de begonia in al zijn kleuren: honderdduizenden bloemen, waarvan de mooiste uitgekozen worden voor het beroemde bloementapijt, dat telkens weer een ander thema heeft.

De keuze viel op deze bloem omdat ze zo sterk is, en bestand is tegen slecht weer en felle zon. De begonia’s staan borg voor de duurzaamheid en de versheid van het tapijt. Ze bestaan ook in tal van mooie kleuren – van fel tot teer pastel, met tussenin de veelkleurige en witte bloemen die het licht zo wondermooi weerkaatsen.

Deze bloem, de ideale versiering, wordt al traditioneel gebruikt voor praalwagens en in corsages en is ook erg in trek om balkons en vensterbanken op te fleuren. De begonia komt oorspronkelijk uit West-India, maar wordt sinds 1860 bijna uitsluitend in de streek van Gent gekweekt. Tachtig procent is voor uitvoer bestemd. België kweekt jaarlijks 60 miljoen begoniabollen, en wordt erkend als de grootste producent ter wereld. Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten zijn de grootste afnemers.

Een bloementapijt is per definitie een tijdgebonden kunstwerk : het duurt slechts zolang de begonia’s duren… Dat is de reden waarom het op een zeer specifieke periode en binnen een welbepaald tijdsbestek gerealiseerd moet worden.Een bloementapijt vereist inderdaad meer dan 300 bloemen per m².

Men dient over de nodige kleuren te beschikken om de tekening uit te kunnen voeren, evenals een groot aantal vers geplukte bloemen, en dat allemaal binnen een zeer kort tijdsbestek. Gelukkig wordt de begonia tuberosa grandiflora net gekarakteriseerd door het grote aantal kleuren, van donkerrood tot wit, inclusief koperachtig rood en scharlakenrood, zalmrose, oranje en geel.

Die uitzonderlijke kleurschakeringen zorgen voor een tapijt dat al even uitzonderlijk is.Om de aparte kleuren van dit bonte bloementapijt nog beter tot hun recht te doen komen, worden andere natuurlijke elementen toegepast. Het groen wordt gras, en de dahlia’s zullen de plaats innemen van het zwarte loofwerk. (mas)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here