Bloementapijt Brussel magneet voor toerisme.

Brussel. (redactie) 9 uur zie je op een Hoogfeest ’s morgens bijna niemand op en rond de Grote Markt van Brussel. Vandaag is het anders. Langs alle zijstraten zie je tientallen mensen, waaronder veel toeristen,  naar de Grote Markt trekken. Om 11 uur staan ze al 2-3 rijen dik om het unieke bloementapijt rond het thema Afrika te aanschouwen.  Gisterenavond werd het tapijt officieel geopend met 15 minuten vuurwerk en een Afrikaanse band. De (te) vele politieke genodigden zagen van op het stadhuisbalkon en de gaanderij van het Broodhuis dat het goed was. Zelfs premier Di Rupo onderbrak er zijn burgemeesterscampagne in Mons even voor.

Officieel werd het eerste bloementapijt in zijn huidige vorm in 1971 op de Grote Markt aangelegd door landschapsarchitect E. Stautemans, maar in feite was het de bundeling van een hele reeks dergelijke creaties in Vlaamse steden.

E. Stautemans werd geboren in Zottegem en studeerde af aan de Gentse Tuinbouwschool. Hij experimenteerde begin de jaren vijftig al met eenvoudige kleine tapijten, meer kleden eigenlijk, die voornamelijk uit begonia’s bestonden (in Knokke, Oudenaarde, Sint-Niklaas, Rijsel…).
Al snel besefte hij dat bloementapijten bijzonder geschikt waren om promotie te maken voor zijn geliefde begonia’s, waar hij altijd mee werkte, en om zo hun technische, esthetische èn economische pluspunten in de kijker te plaatsen.

Na jarenlang rekenwerk werd deze architect, een vindingrijk man met veel verbeelding die wist hoe het beste uit de begonia te halen, een deskundige in prachtige bloementapijten met verfijnde kleuren en ingewikkelde motieven.
Hij maakte stilaan naam en werd gevraagd om tapijten te maken in België, (Gent, Brugge, Antwerpen, Ieper, Kortrijk, Hasselt, Tongeren, Bergen, Durbuy, …) en ver daarbuiten (Keulen, Hamburg, Luxemburg, Parijs, Londen, Breda, Amsterdam, Den Haag, Wenen, Valencia, en zelfs Buenos Aires en Colombus, Ohio).

Sommige tapijten die hij ontwierp, waren zelfs groter dan in Brussel (77 x 24 m), zoals het meesterwerk op het Gentse Sint-Pietersplein in 1973, met de gigantische afmetingen van 164 x 42 m. Maar, zoals E. Stautemans het zelf zegt, “Nergens is het tapijt mooier en gedistingeerder dan in deze unieke, historische omgeving van de Grote Markt van Brussel”.

Nog tot zondagavond 18 uur. Voor 5 euro kun je ook het stadhuis bezoeken en het bloementapijt aanschouwen van op het balkon. Wie het Broodhuis (stedelijk museum) bezoekt kan eveneens van op het balkon de Grote Markt overschouwen. Een museum meer dan de moeite waard, met 2 prachtige mankettes over het middeleeuwse Brussel.(mas)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here