BELGIË WINT OPNIEUW GOUDEN MEDAILLE VOOR BELASTINGEN

5 AUGUSTUS IS BELGISCHE FISCALE BEVRIJDINGSDAG

Voor het tweede opeenvolgende jaar betalen Belgische werknemers de hoogste belastingen in de Europese Unie. Aanstaande zondag, 5 augustus, is de “Fiscale Bevrijdingsdag” voor Belgische werknemers – de theoretische datum waarop men niet meer voor belastingen werkt en vanaf waneer de rest van het jaar men voor hun eigen loon werkt.

BRUSSEL, 2 augustus 2012 – Voor het derde achtereenvolgende jaar is een EU-planning voor 2012 van de “Fiscale Bevrijdingsdagen” voor de doorsnee werknemers in alle 27 EU lidstaten vrijgegeven. Het onderzoek wordt gepubliceerd door New Direction – Foundation for European Reform en Institut économique Molinari (Parijs) met gegevens afkomstig van Ernst & Young.

Met behulp van een consistente methode in alle 27 EU landen en met gegevens die de fiscale werkelijkheid van werkende mensen weerspiegelt, laat het onderzoek de Fiscale Bevrijdingsdagen voor 2012 zien:

Malta: 11/apr
Cyprus: 10/mei
Ierland: 11/mei
Verenigd Koninkrijk: 22/mei
Bulgarije: 18/mei
Luxemburg: 26/mei
Spanje: 23/mei
Griekenland: 31/mei
Portugal: 3/jun
Denemarken: 6/jun
Slovenië: 7/jun
Polen: 8/jun
Estonia: 11/jun
Finland: 14/jun
Tsjechische Rep.: 18/jun
Litouwen: 18/jun
Netherland: 18/jun
Slovakia: 21/jun
Roemenië: 23/jun
Letland: 25/jun
Italië: 3/jul
Zweden: 8/jul
Duitsland: 12/jul
Hongarije: 13/jul
Oostenrijk: 16/jul
Frankrijk: 26/jul
België: 5/aug

Belangrijkste bevindingen, citaten en een gegevenstabel worden op de volgende twee pagina’s weergegeven of in bijlage.

BELANGRIJKSTE BEVINDINGEN
De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn onder meer:

• Voor het tweede achtereenvolgende jaar zijn de Belgische belastingen op de arbeid de hoogste van de Europese Unie; een werkgever in Brussel geeft € 2,45 uit om € 1,- in de zak van een doorsnee werknemer te stoppen – een “werkelijk belastingspercentage van 59,2%. In 2010 stond België op de tweede plaats, met op nummer één Hongarije, dat inmiddels een vlattaks regeling heeft ingevoerd.
• Gepensioneerden, gehandicapten, rechtelozen of mensen die gewoon te jong zijn, meer dan de helft (54,7%) van de EU-burgers (50,4% van de Belgen) zijn niet aanwezig in de beroepsbevolking. Belastingsgewijs dragen werkende mensen het grootste deel van het gewicht, dat zwaarder wordt naarmate de bevolking steeds ouder wordt. Sinds 2010 is het aantal Europeanen buiten de beroepsbevolking gegroeid met 0,4 %.

“België lijkt alweer goud te hebben gewonnen… Frankrijk eindigt als tweede, maar met een achtersprong van 10 dagen. In feite moet de normale, gemiddelde belastingbetaler in België tot 5 augustus werken, wil hij daadwerkelijk beginnen met het verdienen van een netto salaris. Door het totaal 221 dagen wachten alvorens daadwerkelijk een salaris of loon te verdienen, zijn de Belgen degenen die de hoogste belasting betalen in Europa. Toch lijkt de nieuwgevormde Belgische regering vastbesloten om zich ook de komende jaren glansrijk voor deze categorie te plaatsen. België wint ook goud in de categorie van de hoogste arbeidskosten in Europa. Net zoals bij de 100- en de 200 meter wedstrijden hangen deze medailles onderling samen – waardoor België een minderlijk aantrekkelijk land voor buitenlandse investeringen wordt. Ik vrees dat een aanzienlijk percentage buitenlandse investeerders de recente belastingsmaatregelen van de overheid als zeer negatief voor het bedrijfsleven zal ervaren, hetgeen dus mogelijk gevolgen kan hebben voor een besluit tot desinvesteren in België. De eerste conclusies van onze waarnemingsanalyse, in maart uitgevoerd met investeerders als een onderdeel van de jaarlijke aantrekkelijkheidsstudie van Ernst & Young, zal eind mei worden vrijgegeven,” aldus Herwig Joosten, Belastingspecialist bij Ernst & Young België.

• Als een afzonderlijke economische eenheid zagen doorsnee werknemers uit de hele Europese Unie hun gemiddelde “werkelijk belastingspercentage” dit jaar weer stijgen, van 44,23% in 2011 tot 44,89% in 2012. De stijging van bijna een heel procent sinds 2010 is grotendeels een gevolg van de BTW-verhogingen in 15 EU-lidstaten sinds 2009.

“Een van de beste manieren om de groei in onze economie te stimuleren is het snijden van belastingen, vooral de inkomsten- en bedrijvenbelasting. Dit betekent dat overheden moeten stoppen met het uitgeven van zoveel geld van de belastingbetaler. Te veel regeringen reageerden op buitensporige tekorten door het verhogen van belastingen in plaats van het snijden van de overheidsuitgaven. Mensen en bedrijven betalen al te veel – de belastingdruk zou moeten dalen, niet stijgen,” aldus de directeur van New Direction, Geoffrey van Orden.

“EU landen geven te veel uit en met het verhogen van de toch al onwaarschijnlijk hoge belastingen in Europa lossen we de crisis niet op. Het is tijd om ons model en de rol van de staat te heroverwegen,” aldus co-auteur Cécile Philippe, directeur van het Institut économique Molinari (IEM).

• 43.3% van de loonbelasting die geïnd wordt in de EU-landen –de werkgeversbijdrage aan sociale zekerheid die bovenop het bruto salaris betaald wordt- is grotendeels onzichtbaar voor de werknemers.

“Veel Belgen geloven ten onrechte dat op hun salarisstrookje alle op hun salaris ingehouden belastingen vermeld staan. In feite is bijna een derde van wat de overheid int –sociale zekerheidsbijdragen betaald door werkgevers op hun salaris- onzichtbaar voor de werknemers,” zei co-auteur James Rogers.

Bron:Institut économique Molinari

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here