Nederland pakt hennepplantages hard aan

De Nederlandse Minister van Justitie prijst het Rotterdamse voorbeeld voor het oprollen van hennepkwekerijen. Rotterdam verhaalt de kosten van het opruimen van de plantages op de bewoner of eigenaar van het pand. De minister was aanwezig bij het oprollen van verschillende kwekerijen. Hij was ook aanwezig bij een inval in een woning waar illegalen verbleven. Minister Donner wil geen incidenten zoals in Parijs waar bij branden in overvolle huizen veel doden vielen.

De invallen kaderen in een nieuwe aanpak waar ook diensten zoals Stedenbouw en Volkshuisvesting, Woningtoezicht, de energiemaatschappij, de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingen betrokken zijn. Daarmee hopen ze de bewuste huiseigenaren strafrechtelijk te kunnen vervolgen. Bij de eerste actie op 6 december werden in een woning zes illegalen aangetroffen. Zij hebben verklaringen afgelegd en vermoedelijk moet de verhuurder binnenkort voorkomen bij de rechtbank. Het pand was geselecteerd na klachten over overlast. Volgens gegevens bij de gemeente stond het pand leeg. In de omgeving wonen vooral illegale Bulgaren. De overheid hoopt zo sociaal zwakke wijken uit een dal te trekken. De woningen worden weer toegankelijk voor gezinnen, de overlast moet afnemen en de huizen moeten weer veilig worden.

Hetzelfde geldt ook voor woningen met hennepkwekerijen. Sinds het begin van dit jaar heeft Rotterdam al 32 plantages ontmanteld. De nieuwe aanpak is na een proef officieel ingegaan. Men vermoedt dat er in Rotterdam meer dan 5000 kwekerijen zijn ingericht. Volgens Groen Links kost de bestrijding van hennepkwekerijen enorm veel mensen en materiaal. Binnenkort komt de politie aan niets anders meer toe als alle hennepplantages aanpakt worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here