Vertrouwen en optimisme zijn de sleutel voor 2006

Op de nieuwjaarsreceptie van VKW te Gent maakte voorzitter Herman Van de Velde een balans op van het voorbije jaar. VKW werd opgesplitst in VKW Synergia die het patrimonium en de participaties beheert, VKW Metena is een goed uitgebouwde denktank en VKW Ledenwerking onderhoudt de contacten met de basis. Voorzitter Van De Velde was verheugd aan te kondigen dat VKW het voorbije jaar verder groeide en voor 2006 heel wat interessante activiteiten in petto heeft. Bovendien bouwt VKW Oost-Vlaanderen een nieuw kantoorcomplex aan het Rabot, dicht bij het nieuwe justitiepaleis.

De boodschap van de voorzitter was duidelijk: wees niet pessimistisch, laat de sombere vooruitzichten en het wantrouwen varen. Recente inzichten in het ontstaan van de mensheid tonen aan dat goodwill en samenwerking even belangrijk zijn als de evolutietheorie van Darwin. Vertrouwen zou wel eens de hoeksteen van de evolutie zijn want het verheft mensen en het maakt hen uniek. Onderzoek wees uit dat de Belg te weinig vertrouwen in zijn medemens heeft, wat zijn gevolgen heeft op het sociale en economische weefsel. Conclusie: negativisme is een neerwaartse spiraal terwijl optimisme ons vooruit helpt.

Dan mocht gouverneur Denys na zijn beste wensen voor het talrijk opgekomen publiek over maken. De gouverneur gaf een boeiende uiteenzetting over de dynamiek van Oost-Vlaanderen, een provincie die goed scoort wat betreft tewerkstelling en gemiddeld inkomen. Of het nu om cultuur, onderwijs, zorgverstrekking of de handel met het buitenland gaat: de cijfers liegen er niet om. Oost-Vlaanderen is een welvarende regio.

Oost-Vlaanderen heeft de troeven voor de economie van morgen in handen, maar het moet zijn troeven wel verder ontwikkelen. Zo moet het wegennet grondig aangepast worden. Internationale verbindingswegen doorkruisen de Haven van Gent en de Waasland haven die rechtstreeks verbonden zijn met een goed uitgebouwd spoorwegennet. En heel wat industriegronden wachten op ontwikkeling en promotie. Ook op het gebied van kenniseconomie scoort Oost-Vlaanderen behoorlijk, doch tegenover Leuven heeft de Universiteit Gent met haar tweede plaats nog steeds een achterstand in te halen. Toch is Oost-Vlaanderen een wereldleider wat betreft bio-energie, aquacultuur, horticultuur en hoogtechnologische geografische informatica.

Wil Oost-Vlaanderen verder ontwikkelen dan moet men werken aan vijf belangrijke thema's. Er is de infrastructuur, maar om de 14 belangrijkste knelpunten te verhelpen heeft Denys 495 miljoen euro nodig. Er is de mobiliteit waarvoor Denys zo snel mogelijk alle beleidsvoerders en belanghebbenden aan samen aan tafel wil krijgen. Er moet meer ruimte voor ondernemen komen en de ondernemingszin moet ontwikkeld worden. België scoort heel slecht op gebied van ondernemingszin en Denys heeft daar ernstige bedenkingen bij. Maar ook de overheid moet zijn steentje bijdragen door zelf ook performant en doorzichtig te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here