Havenstaking, sociale dumping of het eigen volk eerst

Er vindt vandaag geen afhandeling plaats in de Belgische havens. Zo worden er geen schepen geladen of gelost zegt Myriam Chaffart, voor ACV-Transcom. De staking is algemeen omdat de vakbonden gekant tegen de liberaliseringsplannen. Het Vlaams Belang laat weten dat ze deze week tegen de ontwerprichtlijn 'inzake de toegang tot de markt voor havendiensten' zal stemmen in het Europees Parlement.

Tijdens de vorige legislatuur verwierp het Europees Parlement al een gelijkaardig voorstel van de Europese Commissie. De hardnekkigheid waarmee de Commissie de havenrichtlijn wil doorduwen wekt verbazing, temeer omdat de kans zeer groot is dat ze opnieuw stuit op een veto van het Europees Parlement zegt Frank Vanhecke

Ze zijn vooral niet te spreken over de zgn. zelfafhandeling, waarbij het laden en lossen van schepen zou kunnen overgelaten worden aan de scheepsbemanning in plaats van de dokwerkers die daarvoor opgeleid zijn. In feite moet het Europees Parlement een keuze maken tussen sociale dumping of het principe van het eigen volk eerst en Europa moet zich niet bemoeien met de manier van werken die aan de Vlaamse zeehavens goed functioneert en waarover een ruime consensus bestaat. Het Vlaams Belang is dus voorstander van het behoud van de wet-Major aldus Frank Vanhecke.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here