Mission Accomplished: de Stardust capsule landt in Utah

Deze morgen om 5:10h locale tijd landde de Stardust capsule, een missie van de Nasa om interstellair stof en komeetdeeltjes te verzamelen, zachtjes aan haar parachute, op die manier een succesvol eind brengend aan een missie die bijna zeven jaar duurde. In de kleine container aan boord van de capsule bevinden zich effectief interstellaire- en komeetdeeltjes die de capsule tijdens haar lange reis verzamelde.

Tijdens de terugreis hield iedereen in de Lockheed Martin Mission Support Area zijn adem in, omdat in september 2004 de Genesis-capsule's parachute haperde en het ding in de woestijn met een duizelingwekkende vaart tegen de grond aan diggelen sloeg. Deze capsule was op een gelijkaardige missie, en ook door Lockheed Martin gebouwd, maar dan specifiek om stofdeeltjes uit een komeetstaart te verzamelen.

De Stardust capsule daarentegen werkte feilloos en kort na de terugkeer in de atmosfeer ontvingen de computers in het LMMSA het bakensignaal van het ruimtetuig. Na een zoektocht in het donker met helicopters werd het tuig uit de woestijn van Utah (het 'Utah Test and Training Range') gerecupereerd.

Diverse bronnen hebben de terugkeer van het tuig in de atmosfeer gevolgd en omschreven het gebeuren als 'geweldig'. Het Stardust moederschip heeft zichzelf ondertussen in een baan rond de zon gebracht, veilig en ver weg van de Aarde, om uiteindelijk te desintegreren als de zwaartekracht van de zon er vat op krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here