Hersenen functioneren slecht na ontwaken

Eigenlijk zou niemand iets belangrijks mogen doen tussen het ontwaken en een half uur daarna omdat bepaalde hersengebieden pas na het ontwaken slecht functioneren. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat dinsdag in een Amerikaans tijdschrift is gepubliceerd, aldus de BBC.

Deze vaststelling kan grote gevolgen hebben voor mensen met gevaarlijke beroepen. Wright, die het onderzoek aan de universiteit van Colorado leidde, waarschuwt voor de gevaren van plotseling opstaan en beslissingen moeten nemen, zoals bij brandweerlieden en medisch personeel. Terwijl hun hersenfuncties nog niet optimaal werken, moeten zij al handelingen verrichten waar levens vanaf hangen. Ook mensen die bijvoorbeeld wakker schrikken van een brandalarm zijn volgens hem nog niet goed in staat te beslissen wat te doen.

Hoe verliep het onderzoek?

Aan de universiteit van Colorado werden proefpersonen zes dagen en nachten geobserveerd. Ze kregen overdag onder andere rekensommen, die ze de volgende ochtend meteen na het ontwaken moesten herhalen.

Ook al hadden ze allen gewoon acht uur slaap achter de rug, de resultaten waren slecht. In de eerste drie minuten na het wakker worden waren de prestaties op het gebied van rekenen, geheugen en cognitieve vaardigheden het minst.

Tot tien minuten na het ontwaken hadden de proefpersonen de meeste moeite met de opdrachten. Deze funeste effecten van het opstaan konden nog wel tot twee uur daarna voortduren, aldus de onderzoekers. – Hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here