Portus Ganda in de solden

De jachthaven Portus Ganda achter het Van Eyck zwembad trekt minder bezoekers dan verwacht. In de zomer valt het al bij al nog mee maar de ligprijzen s'winters dreigen de jachthaven de das om te doen. Niemand is bereid om tussen 1 november en 31 maart nog 12 euro de meter liggeld te betalen voor zijn schuit. De jachthaven moet het duidelijk hebben van grote evenementen zoals Ode Gand, Oeverture, de Gentse feesten en zo. Het duurt echter wat eer pleziervaarders de weg over water gevonden hebben. Resultaat: 1.696 overnachtingen het voorbije jaar.

Het stadsbestuur beslist nu om de ligprijzen te verminderen. Schepen van Rouveroij: "De prijzen lagen te hoog in vergelijking met de ons omringende jachthavens. De vzw Portus Ganda die de jachthaven uitbaat vroeg ons om in te grijpen en de prijzen voor winterberging terug te brengen tot 3 euro de lopende meter per maand". Het aantal boten dat in de Portus Ganda aanmeert stijgt wel maar er zijn andere hindernissen waar de stad niets kan aan doen.

Grote boosdoeners zijn de sluizen en de spoorwegbruggen. Zo wordt de Brusselsepoortsluis enkel in het vaarseizoen regelmatig bediend, maar er is beloofd de sluizen te automatiseren. De Meulestedebrug gaat ook maar af en toe open, dat is ook blok aan het been. En dan zijn er de bruggen, die zijn niet allen even hoog, schippers moeten wel uitkijken hoe ze Gent binnenvaren. Toch is schepen Van Rouveroij erg optimistisch: "De jachthaven geraakt steeds meer bekend en wie er geweest is keert zeker terug". In de nieuwbouw naast het Van Eyck bad zijn er douches, toiletten en een wasserette. Vanuit de kantine heeft men een prachtig zich over de waterwegen van het oude Gent. Er zijn voldoende stopcontacten en water aansluitingen en de watertanks kunnen er gerust bijgevuld worden. Minimumtarief in de zomer is 6 euro (8euro juli en augustus).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here