Hoe 2 euro binnen de kortste keren 150 euro wordt

Vanavond houdt Johan Vande Lanotte een toespraak bij de sp.a-afdeling Middelkerke. Naar aanleiding van de toespraak deed hij research inzake de beschikbare bouwgronden in de woonuitbreidings- gebieden van Middelkerke. Op die manier kwam hij een aantal onthutsende feiten op het spoor m.b.t. woekerpraktijken en speculaties aangaande de beschikbare bouwgronden in Middelkerke.

Johan Vande Lanotte blogt:

Vanavond vieren we het nieuwe jaar met de lokale sp.a-afdeling Middelkerke. Je weet wel: hapje, drankje, kleine speech… En deze aardige badplaats met woonuitbreidingsgebieden leek mij de ideale plaats om het te hebben over wonen. Of liever de factuur ervan. Voor de kerstvakantie heb ik al gezegd dat je in zulke gebieden die in handen zijn van grote verkavelaars één derde van de bouwgronden aan 60% van de marktprijs moet aanbieden (dus nee, het gaat echt niet om elk lapje grond dat ma en pa voor dochterlief hebben liggen).

Waarom?

Speculatie drijft de prijs van bouwgronden enorm de hoogte in en drumt gewone mensen in de hoek ten voordele van grondeigenaars die slapend rijk worden. Terwijl wij vinden dat er voor iedereen betaalbare bouwgrond moet zijn. Moord en brand! We deden de privé-eigenaars de duvel aan door hen te verplichten onder de marktprijs te verkopen.

Dus huiswerk gemaakt en eens gaan kijken hoe het zit in Middelkerke. Rode kaken van plaatsvervangende schaamte kreeg ik ervan. Reken en tel. Middelkerke beschikt nu over 63 hectare bouwgrond. Daar mag al gebouwd worden, maar merkwaardig genoeg verkopen de speculanten hun gronden niet. Daar zullen heel wat redenen voor bestaan, maar superwinsten maken is er zeker één van. Bovenop deze 63 ha heeft Middelkerke in Lombardsijde/Westende nog 20 ha woonuitbreidingsgebied die ze binnenkort willen aansnijden. Een deel daarvan is al bebouwd of in ontwikkeling. Zowat 9 van die 20 ha is nog vrij en kan dus bouwgrond worden. Die 9 ha is eigendom van een Brusselse vennootschap.

Als we die eigenaar nu verplichten om een derde te verkopen aan zestig procent van de marktprijs, zal die daar dan onder lijden? Nee toch. Laten we eens uitrekenen. 9 hectare grond, levert – na infrastructuurwerken zoals wegenaanleg – ongeveer 7,5 ha bouwgrond op. In 2004 betaalde je voor bouwgrond in Middelkerke gemiddeld 126,1 euro/m². Vandaag is dat ongeveer 175 euro/m².

Als nu een derde van die 7,5 hectare verkocht wordt aan 60 procent van de marktprijs, dus aan 105 euro/m², verdient de verkoper voor het hele terrein nog altijd 11,5 miljoen euro. Natuurlijk moet hij de aankoopsom daarvan aftrekken om te weten hoeveel hij verdiend heeft. Twee jaar geleden kocht de eigenaar de grond – toen nog landbouwgrond – voor 3,5 euro/m². Voor zijn 9 ha heeft hij dus zo'n 340.000 euro betaald. Dan houdt die 'arme' privé-eigenaar toch nog ruim 11 miljoen euro over.

Hij moet er wel wegen aanleggen (kostprijs ongeveer 2 miljoen euro), maar dat niemand mij komt vertellen dat ons voorstel een ramp is voor eigenaars van dergelijke gronden. Want in nagenoeg alle gevallen zijn de eigenaars gewoon bedrijven die gespeculeerd hebben met spotgoedkope bouwgronden om daar later grof geld mee te verdienen. Wij hebben er geen probleem mee dat mensen eerlijk geld verdienen, maar er moet ook niet gezeurd worden als de samenleving een beetje solidariteit vraagt.

Maar, zoals gezegd, het gaat in Middelkerke niet alleen om het woonuitbreidingsgebied. Er wordt ook gespeculeerd met de 63 ha bouwgrond. Die moet op de markt kunnen komen. Dat kan, als we de eigenaars jaarlijks een belasting op niet-bebouwde grond laten betalen. Uiteraard moet die belasting gericht zijn op echte speculanten. Mensen die een lapje grond hebben gekocht voor hun kinderen worden vrijgesteld. We willen een reglement vóór iedereen en tégen speculatie.

Middelkerke heeft vandaag al zo'n reglement maar dat moet verbeterd worden. Het bedrag dat jaarlijks wordt geheven (12 euro per strekkende meter aan de straat) is veel te laag om effect te hebben. In 2005 is er een opbrengst van amper 75.000 euro. Voor zo'n leegstandsbelasting stellen wij 1 euro per vierkante meter voor.

Als de grond lang braak blijft liggen, verdubbelt dat bedrag. Als bijvoorbeeld de helft van die 63 ha in aanmerking komt voor zo'n belasting, levert dat meteen elk jaar 315.000 euro op. Die inkomsten kunnen dienen als tegemoetkoming voor huurders of eigenaars die huren of verhuren via het Middelkerkse Sociaal Verhuurkantoor én die hun woning verbeteren. Bovendien, als de belasting hoog genoeg is, zal meer bouwgrond aangeboden worden en zal de prijs ook voor die grond kunnen dalen.

Middelkerke levert het bewijs dat het voorstel om een derde van de woonuitbreidigsgebieden goedkoop op de markt te brengen en braakliggende grond te belasten. Dit vraagt van de grondeigenaars alleen maar een redelijke 'inspanning'. Voor hen blijft sowieso de kassa rinkelen. Maar ons voorstel maakt het iedereen, dus ook gewone mensen, wel makkelijker om een betaalbaar stukje bouwgrond te kopen.

Johan Vande Lanotte
sp.a-voorzitter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here