Vrouwen met grote borsten hebben meer kans op kanker

Vrouwen met een normaal gewicht die rond hun 20ste een beha met een D-cup of meer droegen, bleken beduidend meer kans op borstkanker voor de menopauze te hebben dan vrouwen met een A-cup. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Het risico is relatief groter bij magere vrouwen.

De Amerikaanse onderzoekers vonden wel geen verband tussen borstkanker en overgewicht, meldt het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Cancer. De onderzochte vrouwen vulden vanaf 1989 vragenlijsten in over hun lichaam, alcoholgebruik, lichamelijke inspanning en het gebruik van voorbehoedsmiddelen.

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/borstenn.jpg[/img]

Er bestaat een verband tussen borstkanker en de grootte van borsten. Vrouwen die al op heel jonge leeftijd een D-cup hebben, lopen meer risico om op latere leeftijd borstkanker te ontwikkelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Harvard.

Voor het onderzoek werd de cupmaat van 90.000 vrouwen geanalyseerd (ja, je hebt mensen die hier hun brood mee verdienen). Daaruit bleek dat vrouwen die op hun twintigste een D-cup hebben, meer risico op borstkanker lopen dan leeftijdsgenoten met een A-cup.
De onderzochte vrouwen hadden een normaal gewicht, daar kan de oorzaak dus niet liggen.

Dit onderzoek bevestigt de resultaten van eerdere onderzoeken in verband met borstkanker : daaruit bleek dat vrouwen die geen beha dragen maar half zoveel kans hebben op borstkanker dan vrouwen die wel een beha dragen. Vrouwen die geen beha dragen zouden namelijk minder grote borsten krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here