Peter van Aelst-prijs voor ‘De Voorstad’.

Aast. Voor de vijftiende keer reikte het 11-julicomité van Aalst, een organisatie van de Aalsterse afdeling van de Vlaamse Volksbeweging, de Peter Van Aelst-prijs uit aan een handelszaak of instelling met een fraaie Nederlandse naamgeving. Dit jaar krijgt het Technisch en Beroepsonderwijs aan de Welvaertstraat de prijs voor hun nieuwe naam ‘De Voorstad”.

De twee andere genomineerden voor de Pieter van Aelst-prijs waren de suikerboontjeswinkel ‘De Kers op de taart’ in de Groenstraat en kinderboekenwinkel ‘Boek en Koek’ in de Keppestraat in Erembodegem.

De winnaars ontvangen een bronzen sculptuur ‘Het Weefgetouw’ van kunstenaar Hector Coppens.

“Na de beëindiging van de werken aan het hoofdgebouw werd een passende naam gezocht om de school meer uitstraling te geven. De voorkeur ging naar een verwijzing naar het verhaal ‘De Voorstad groeit’ waarin Louis Paul Boon de omliggende wijk beschrijft.

De locatie was voorheen een buitengebied. De uitbreiding van de Aalsterse stadskern vanaf het interbellum heeft geleidelijk die open ruimte ingepalmd. De volksbuurt werd dus de groeiende voorstad van Aalst. Het boek is een aangrijpende schildering van het troosteloze leven van de arbeiders in een Vlaamse voorstad in de periode tussen de wereldoorlogen.” aldus een verklaring van de school. (mas)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here