Het jaar van het flashgeheugen en de harddisk

Op de Consumer Electronics Show de VS stelde Sandisk vorige week een muziekspeler met een flashgeheugen van 6 gigabyte voor. Lang zal dit niet de grootste flash blijven. Algemeen wordt aangenomen dat dit jaar meer dan ooit flash zal gebruikt worden als opslag voor videocameras, gps systemen en andere grootgebruikers van geheugen. Flash zal dit jaar zijn intrede doen in de gewone pc's. De New York Times meldt dat in 2005 de flashmarkt met 240% gegroeid is tot 1,7 miljard gigabytes.

Moeten fabrikanten van harddisks zich ongerust beginnen maken? Neen. Harde schijven blijven veel goedkoper per gigabyte, slechts 15 tot 20% van de kost van flash. Hoe meer flash, hoe meer nood aan harde schijven, zo luidt de stelling, want als er op je muziek- of videospeler meer waarde aan content staat dan het toestel kost, dan is back-up een normale bekommernis. Televisietoestellen, dvd-recorders en andere huishoudtoestellen krijgen nu ook harde schijven. De harddisk floreert evenzeer.

In 2005 hebben consumenten wereldwijd 118 miljoen dollar uitgegeven aan netwerktoestellen voor thuisgebruik, een groei van 25%. Dat schat marktonderzoeker Strategy Analytics in een nieuw rapport. Een gelijkaardige groei valt te verwachten voor 2006. De belangrijkste groeifactor zijn de IP-gedreven toestellen, in de eerste plaats de nieuwe gamesconsoles met internetverbinding. Tegen 2010 verwacht het onderzoek dat in de wereld ongeveer 700 miljoen toestellen via IP en andere netwerken gegevens zullen delen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here