Gerda Van Steenberge (Erpe-Mere) verlaat Vlaams Belang.

Aalst. Vlaams parlementslid Gerda Van Steenberge neemt ontslag uit Vlaams Belang. Dat heeft ze op 11 juli aangekondigd. Van Steenberge kan zich niet meer verzoenen met de harde lijn die de partij opnieuw bewandelt. 

Eerder deze week raakte reeds bekend dat de 46-jarige Van Steenberge in oktober niet op de Vlaams Belanglijst zou deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Erpe-Mere maar met een eigen lijst, Gemeentebelangen.

In haar ontslagbrief verwijst Van Steenberge naar het manifest dat ze drie jaar geleden met een aantal Oost-Vlaamse mandatarissen schreef met de vraag om een duidelijke keuze te maken over de richting die de partij zou moeten uitgaan.

“Wij wensten niet verder de strategie van polarisatie en provocatie te bewandelen, maar wilden een weg zoeken om op een ernstige manier uit het cordon te komen en dus effectief ons programma te realiseren.”

Maar de partijtop heeft voor de polarisatiestrategie gekozen en is te veel gefocust op de islam, stelt Van Steenbrugge nu vast. Vlaams Belang is volgens haar een one-issuepartij aan het worden: “Alles wordt afgemeten aan de stedelijke problematiek en elk politiek thema wordt teruggevoerd naar de islam. Vroeger spraken we nog over immigratie.”

“In consequentie met het manifest van drie jaar geleden, waarin ik nog steeds rotsvast geloof, en door de keuze die de partij heeft gemaakt, kan ik niet langer lid zijn van Vlaams Belang”, aldus Van Steenberge.

Gerda Van Steenberge was 30 jaar lid van het Vlaams Blok en nadien Vlaams Belang. Ze is sinds juni 1999 parlementslid en zat achtereenvolgens in de Senaat, de Kamer en het Vlaams Parlement. Ze zal voortaan als onafhankelijke in het parlement zitten.

Ze heeft ook scherpe kritiek op de organisatie “Steden tegen Islamisering”, waarvan Filip Dewinter voorzitter is. “Daar waar Steden tegen Islamisering eerst een nevenorganisatie van de partij was, bepaalt ze nu quasi volledig de agenda, de inhoud, het beeld en de campagne van de partij”, zegt Van Steenberge. Ze betreurt dat de partij weinig inspanningen doet om mensen die een afwijkende mening ten opzichte van de Filip De Winter-koers hebben aan boord te houden.

Eerder deze week raakte reeds bekend dat de 46-jarige Van Steenberge in oktober niet op de Vlaams Belanglijst zou deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Erpe-Mere maar met een eigen lijst, Gemeentebelangen.(mas)

met dank aan deredactie.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here