Werkloosheidsuitkering voor werkende gedetineerden bij staking cipiers

Werkende gedetineerden krijgen van de Belgische staat een uitkering als ze in de gevangenis niet kunnen werken omdat de cipiers staken. Ze zijn dan zogezegd technisch werkloos door de staking. Dat heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom vandaag in de Senaat erkend op vraag van senator Danny Pieters. In 2011 betaalde de Belgische overheid in totaal 10.000 euro aan werkloosheidsuitkeringen uit aan gedetineerden die niet konden werken omdat de cipiers staakten.

Pieters: “Ik vind het antwoord van de minister hallucinant. Kan het trouwens nog gekker: een uitkering voor gedetineerden die niet aan de slag kunnen wegens een staking. Ik ben verwonderd over dit neveneffect van de stakingen van cipiers.”

De basis voor het toekennen van een werkloosheidsuitkering is een Ministerieel Besluit van 2004 van toenmalig minister van Justitie Onkelinx. Minister Turtelboom bevestigde ook dat er geen planning voorzien is om het systeem te herzien.

“Ik ben eerlijk gezegd verbijsterd dat de maatregel nog altijd wordt toegepast en dat de minister niet de ambitie heeft om dit af te bouwen. Een werkloosheidsuitkering is bedoeld als een sociale maatregel. Kan iemand mij uitleggen wat er sociaal is aan het geven van een werkloosheidsuitkering aan een gedetineerde die technisch werkloos is?” vraagt Danny Pieters zich af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here