Open Vld vraagt einde absurde stralingsnorm in Brussel

Het Brussel Gewest dreigt een achtergesteld gebied te worden als het op mobiel bellen en internet aankomt. Belgacom liet gisteren immers weten dat ze er de 4G-technologie niet kunnen implementeren omwille van de te strenge stralingsnorm van 3 V/m. Brussels parlementslid Els Ampe (Open Vld) wil dat Brussels minister voor Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) een einde maakt aan deze absurde stralingsnorm.

In de ranking van interessante zakensteden daalde Brussel bovendien van 4 naar 11. En dit enkel en alleen omwille van de invoering van deze norm, omdat heel wat bedrijven sinds enige tijd klagen over de slechte kwaliteit van GSM-verkeer in het Hoofdstedelijk Gewest.

De 3V/m norm is de strengste ter wereld. Bovendien is ze in Brussel cumulatief. Dat betekent dat alle masten samen slechts 3 V/m mogen uitstralen. Daarenboven houdt men rekening met een vierde operator waardoor de norm voor elke mast nog eens met 1/4 verminderd moet worden. In Vlaanderen is de 3V/m niet cumulatief, maar geldt die per mast. De cumulatieve norm is er nog steeds 20,6 V/m, de norm die vroeger gold voor gans België. Die 20,6 V/m-norm is op zichzelf vier keer strenger dan de EU-norm, die dan weer vijftig keer strenger is dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijft.

Open Vld strijdt al jaren tegen deze stralingsnorm

Toen meerderheid en oppositie in het Brussels Parlement de cumulatieve stralingsnorm van 3 V/m aannam, was Open Vld de enige partij die niet meestemde. Toen al waarschuwde Brussels Parlementslid en ingenieur Els Ampe voor de gevolgen van de invoering van de 3 V/m-norm.

“Dit is een waanzinnige norm die Brussel terug in de tijd katapulteert wat betreft moderne technologie. Brussel heeft zich laten verleiden tot een normopbod, waarbij het ten allen koste de strengste wilde zijn. Bij elke norm moet je echter de voor en de nadelen afwegen. Elke technologie heeft risico’s, maar technologie redt ook levens. Wie nu in de tunnels een hartaanval krijgt, loopt het risico niet te kunnen bellen wegens geen bereik. Dat weegt niet op tegen de, nog steeds niet bewezen, mogelijkheid dat er schade kan zijn door mobiel bellen en internet”, zegt Els Ampe.

De stralingsnorm biedt bovendien geen enkele garantie dat mensen minder blootgesteld worden aan straling. Integendeel: wie nu mobiel belt, ervaart aan z’n oor een veel hogere straling dan vroeger omdat de GSM’s zelf harder moeten stralen om met de mast te kunnen communiceren. VUB Professor Martin Zizi wees hier reeds op.

Actualiteitsvraag aan Brussels minister van Leefmilieu

Vrijdag 6 juli zal Els Ampe tijdens een actualiteitsvraag aan Brussel minister van Leefmilieu Minister Huytebroeck (Ecolo), de minister oproepen actie te ondernemen om een einde te maken aan deze absurde norm.

Plenaire vergadering: vrijdag 6 juli, vanaf 14u30, Brussels Parlement, Lombardstraat 69, 1000 Brussel

Bron: Els Ampe, Fractieleider Open Vld Brussels parlement

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here