Veel animo EK zwemmen voor jeugd in Antwerpen

Van woensdag 4 tot en met zondag 8 juli is Antwerpen gaststad van het EK zwemmen voor de junioren. In het Olympisch zwembad Wezenberg komen 486 zwemmers uit heel Europa in actie. Het is al de vierde keer dat de jeugdkampioenschappen naar Antwerpen komen, als gaststad een record.

De eerste week van juli strijken heel wat topzwemmers tussen 15 en 18 jaar neer in Antwerpen voor de 39ste editie van het Europees Kampioenschap zwemmen voor de jeugd. Tijdens het EK kunnen zwemliefhebbers overigens geen duik meer nemen in het zwembad Wezenberg, maar wel in de andere stedelijke zwembaden.

Antwerpen zwemstad

Op het Europees kampioenschap komen de opkomende grote zwemtalenten in actie, wat voor veel interesse zorgt: de tickets zijn allemaal uitverkocht. “Een aangename verassing voor de organisatie”, vindt Jeroen Peeters, medewerker bij Antwerpen Sportstad. “Ons Olympisch zwembad biedt een goede accommodatie aan en de zwemwereld waardeert onze professionele werking. Bovendien is het internationaal en bruisend karakter van Antwerpen een extra troef. De eerste dag was de sfeer overigens uitstekend.” Eerder al organiseerde Antwerpen in 1991, 1997 en in 2007 het EK zwemmen voor de jeugd.

Olympische Spelen

De Belgische delegatie telt dit jaar zeven zwemmers, onder wie twee jongens (Lander Hendrickx en Renaud Verjans) en vijf meisjes (Mirthe Goris, Joan Grandjean, Edith Mattens, Noémie Midrez en Sara Vanleynseele), die in totaal samen in veertien disciplines uitkomen. Toch uitkijken wat ze zullen presteren, want eerder zag Antwerpen al onder meer de jonge Frederik Deburghgraeve schitteren in het Olympisch zwembad. “Bovendien is het een Olympisch jaar en de Spelen naderen, iedere sporttak krijgt wat meer aandacht. Ik verwacht daarom extra gemotiveerde zwemmers die hier hun graantje willen meepikken”, zegt Peeters.

Sporthoofdstad van Europa

Normaal organiseerde Antwerpen dit jaar van 16 tot 27 mei overigens ook het EK zwemmen in het Sportpaleis, maar door de ernstige financiële problemen van de organisatie verhuisde het EK op de valreep nog naar het Hongaarse Debrecen. Volgens Peeters is de organisatie van dat EK officieel een andere organisatie dan die achter het EK voor de jeugd. “Moest dat EK toch in Antwerpen zijn doorgegaan, dan was er ook nog plaats voor de jeugdkampioenschappen. Bovendien zorgen we nu ook niet voor iets extra’s omdat het EK in het Sportpaleis niet doorging, het zijn twee aparte wedstrijden.”

In 2013 krijgt Antwerpen de titel Sporthoofdstad van Europa. Wat biedt het zwemmen dan zoal voor de Antwerpenaar? Peeters: “Jaarlijks organiseren we al een resem internationale topwedstrijden. Daarom zullen we volgend jaar ons programma niet overtreffen, maar voornamelijk de Antwerpenaren meer bij het zwemmen betrekken.”

© 2012 – StampMedia – Sander Carollo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here