Nieuwjaarsdrink voor alle Gentenaars: Uuk zuu veele

Het leek er zondagochtend even op of ze de Gentse Feesten verlegd hadden. Voor de zevende maal organiseerde het stadsbestuur van Gent samen met de Dienst Feestelijkheden en de Groendienst een nieuwjaarsdrink voor alle Gentenaren op het Gentse Sint-Baafsplein. Om 11 uur mocht burgemeester Beke Gent terecht aankondigen als bruisende stad van kennis en cultuur. Het plein liep vol politici maar het waren wellicht de 15.000 gratis drankjes die de menigte op de been brachten. Er was enorm veel leute en ambiance, er werd goed geschonken maar Gentenaars zijn praktische mensen. Her en der kwamen de borrelhapjes te voorschijn en heel wat Gentenaars toverden een fles jenever uit de binnenzak. Zo werd het aanschuiven aan de vele drankkraampjes toch nog haalbaar.

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/uuk3.jpg[/img]

Pierke Pierlala zorgde met zijn vrolijke bende en zijn gevreesd nieuwjaarslied voor de nodige steken naar de talrijk opgekomen politici. Volgens Pierke zaten de komende verkiezingen er voor iets tussen. Daarna waren er nog de mannen van de Boomfanfare om de aanwezigen ten dans uit te nodigen. Om 12 uur was er nog het beiaardconcert van Geert D'Hollander en rond 1 uur zongen alle aanwezigen samen uit volle borst het 'Boven Gent rijst'. Wie Pierke de volgende keer aan het werk wil zien moet naar het 'Glaoze Stroatjse'. Vanaf 11 februari geeft Pierke daar zijn 'Eerootische Valentijnskoenfeeranse'. Voor wie het nog niet wist: de Vanderdonktdoorgang was vroeger gekend voor zijn Haute Couture, nu voor zijn naaiateliers.

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/uuk1.jpg[/img]

Ronny Rogiest stak samen met zijn mensen van de technische dienst het plein in een prachtig kerstkleed. Samen met zijn mensen was hij van 5 uur s'ochtends in de weer om het plein feestelijk aan te kleden met duurzame boogmodules in houtbouw. De originele en prachtige versiering droegen de goedkeuring weg van jong en oud maar rond twee uur was het grootste deel al afgevoerd door hard werkende stadswerkmannen. Wij vroegen ons af of de prachtige versiering het geweld van de naar schatting 10.000 Gentenaars overleefd had. Ronny Verbiest: "Die modules zullen later dit jaar op een andere manier versierd worden en te zien zijn op kermissen en evenementen op andere plaatsen in de stad".

Maar wat gebeurt er met het overtollige groen? Dat is voor de Groendienst onbruikbaar en zo snel mogelijk opgeruimd. Wel werd oogluikend toegestaan dat de 'plakkers' een bloemetje of een frisse appel meenamen naar huis. Volgens de werkmannen hadden de Gentenaars tenslotte veel waardering voor hun werk getoond. Het werkvolk had echter geen goed oog op 'madammen met een vellen frak' want die gingen er vandoor met armen vol appels. Waarop iemand gevat antwoordde: 'T'is daarom dat ze zich een vellen frak kunnen permitteren".

Foto's Temmerman Eddy

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/uuk2.jpg[/img]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here