Update – Lycos valt spammers aan

Update – De eind vorig week gelanceerde screensaver die het internetbedrijf Lycos lanceerde om spammers aan te pakken is op dit ogenblik al terug uit de lucht. We hadden reeds melding gemaakt dat het wellicht illegaal zou geweest zijn, maar Lycos kampte nog met andere moeilijkheden, want volgens geruchten en volgens een melding van The Register zouden de spamsites het verkeer terugsturen naar Lycos, zodat Lycos eigenlijk zichzelf een DoS-aanval op de hals haalde. Volgens WebWereld.nl zou John van Vroenhoven van Lycos Nederland over de ware reden in het vage blijven. Na het weekend wordt besloten wat er verder met het project gaat gebeuren.

Bert had ons vorige week het volgende te melden:

Het internetbedrijf Lycos heeft een screensaver gemaakt om sites die veelvuldig spam versturen aan te vallen. De screensaver moet iedereen voor zichzelf downloaden en gebruiken. De screensaver opent steeds de site van de spammer die op deze website van (Lycos) makelovenotspam.com is ingegeven. Hoe meer gebruikers de sreensaver draaien, hoe sterker het effect zal zijn dat de spamsite meer trafief genereert.

Dit is juist de bedoeling, hoe meer trafiek, hoe meer kosten dat de spamafzender moet betalen aan zijn hostingmaatschappij en uiteindelijk stopt om zijn spam te versturen. Op deze url kan je de sreensaver vinden: http://www.makelovenotspam.com

De vraag die we ons hierbij stellen is of dit wettelijk is en kunnen ze de gebruiker van de screensaver nadien traceren om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de gebruiker van de screensaver die eigenlijk trafiek gebruikt van de spamsite die ze aanvallen?

Persoonlijk vinden we dit een verkeerd initiatief om het recht in eigen handen te nemen, hoe negatief spam ook is. Uiteindelijk verlaagt de gebruiker zich hier tot het niveau van de spammer. Wij raden aan om een spamfilter te instaleren, en gewoon de spam zonder lezen in de prullenmand te gooien.

Een goede raad, wees zorgzaam met je emailadres.
2004-12-02 01:05:47 by Bert

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here