Criminelen telefoneren ongestoord via internet

Telefoongesprekken via het internet (het zogenaamde VoIP) zijn momenteel niet tapbaar in België, zo vernam CD&V-kamerlid Roel Deseyn van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. De huidige tapkamers van de politie zijn nog altijd niet in staat deze gesprekken af te luisteren. De aanpassing van de tapkamers wordt geschat op 3.250.000 euro, een bedrag dat niet voorzien zou zijn in de federale begroting van 2006. Dat betekent dat criminelen nog minstens een jaar ongestoord verder afspraken kunnen maken.

Het aantal VoIP-gebruikers groeit elke dag exponentieel. Skype alleen al, een programma dat bellen over het internet toelaat, zou in België 1 miljoen geregistreerde gebruikers hebben. Het overlegplatform Telecommunicatie heeft reeds geadviseerd om het huidige systeem "bij hoogdringendheid" te upgraden voor de verwerking van internetinterceptie.

Uit het antwoord van minister Dewael blijkt dat het technisch dossier en het ontwerp van KB klaar zouden zijn. Het ministerie van Justitie zou evenwel nog de 3.250.000 euro moeten vrijmaken, hetgeen niet is voorzien.

Deseyn: "Sinds 11 september zegt de Paarse regering dat zij werkt aan een efficiënte aanpak van het terrorisme. Afluisteren van gesprekken tussen verdachte personen is daarbij één van de belangrijkste instrumenten. Als minister van Binnenlandse Zaken Dewael en minister van Justitie Onkelinx zelfs dat op de lange baan schuiven, mag de burger zich toch serieuze vragen stellen. Ik hoop dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en in 2006 alsnog de benodigde som vrijmaken" zegt Roel Deseyn in een persmededeling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here