Ga je op reis? Denk tijdig aan je identiteitsdocumeten. De vakantiemaanden staan voor de deur. Voor velen hét moment om op reis te gaan.
Wie buiten onze landsgrenzen wil reizen, moet daarvoor over de nodige geldige identiteitsbewijzen beschikken. Voor een reis binnen Europa volstaat, voor iedereen ouder dan twaalf jaar, een geldige Belgische identiteitskaart. Kinderen onder de twaalf jaar moeten voor een reis binnen Europa over een Kids-ID beschikken. Ook buiten Europa kan men in sommige landen (Marokko, Tunesië, Turkije, Jordanië,…) onder bepaalde voorwaarden met deze identiteitsbewijzen terecht, maar dat is eerder uitzonderlijk. U vraagt dit best even na in uw gemeente.

Wie op reis gaat buiten Europa naar alle waarvoor geen uitzondering geldt, heeft een internationaal paspoort nodig. Met zo’n geldig paspoort kan men natuurlijk ook binnen Europa reizen.

Het lijkt vanzelfsprekend dat je moet zorgen dat je identiteitsdocumenten in orde zijn vooraleer je naar het buitenland gaat maar toch blijkt dit vaak een probleem. Recent onderzoek door de reissector zelf wees uit dat het niet beschikken over het vereiste identiteitsbewijs één van de meest voorkomende redenen is waardoor een geplande reis niet kan doorgaan.

Een vervallen identiteitskaart is de belangrijkste reden waarom mensen niet op reis kunnen vertrekken. Het niet op tijd aanvragen van een internationaal paspoort of een Kids-ID vervolledigen de top drie van meest voorkomende redenen.

Soms kunnen mensen nog beroep doen op de spoedprocedure. Dit is echter een dure zaak.

Hoe duur kan u aflezen uit onderstaande tabel:

Dit zijn de standaard prijzen. Voor al deze identiteitsdocumenten geldt dat de gemeente deze bedragen nog kan verhogen of verlagen.

Op tijd je identiteitsdocumenten in orde brengen is dus niet alleen goed voor je gemoedsrust, het bespaart je ook een pak geld. Meer info over de Belgische identiteitsdocumenten : eID en Kids ID: http://www.ibz.rrn.fgov.be en Paspoort : http://diplomatie.belgium.be