Werfplein Aalst officieel geopend.

Aalst. Aalst heeft er een pareltje van een plein bij, De Werf. Aan de Dender. In de schaduw van de Kapel van O.L.V. Ter druiven, verwijzend naar de wijngaarden die er ooit waren aan de boorden van de Dender. Dit onder het waakzaam oog van Priester Daens.  Dank zij de totaalvisie van het vorige stadsbestuur en architect Kiekens krijgen de Aalstenaars stap voor stap hun Dender terug. Met deze fase is er een belangrijke stap gezet Aalst verder uit te bouwen tot een moderne stad.

De opening startte vrijdagavond op rechteroever, aan de Fritz De Wolfkaai. Met een toespraak van gedeputeerde Eddy Couckuyt (CD&V), waarbij hij het belang van Europse steun voor dit project onderlijnde. Escargots, van het scherregossenkot en een pint uit het vuistje onderstreepten het volkse karakter van de Aalsterse rechteroever.

In groep werd de Dender via de nieuwe St. Annabrug overgestoken, waar het plein officieel werd ingesproken door Burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V), Eerste Schepen Ann Van de Steen (SP.A) en minister Freya Van den Bossche (SP.A), die tussen de regels door verwees naar de Aalsterse roots van haar familie.

Ilse Uyttersprot stond stil bij de geschiedenis van één van de oudste plekken van de stad en vroeg zich met de vele talrijke opgekomen Aalstenaars af  “Wie  dit ooit had durven geloven, dat Aalst zijn Dender zou terugkrijgen?”

Ann Van de Steen had het over het nieuwe Werfplein als een “plein van de verzoening”. “Een plein waar de inwoners van Aalst zelf een invulling aan moeten geven” aldus de chef van de Aalsterse openbare werken.

Minister Van den Bossche die Aalst toch wel een beetje kent, legde de link tussen Aalst en Gent. “Gent is van een grauwe industriestad verandert in een moderne stad. Zo zie ik Aalst de laatste jaren ook mooier en mooier worden.” Ze voorspelt dat het fantastisch hangen wordt op de nieuwe plein.

Dit behalve voor de mensen die zullen vallen in de (te) brede voegen tussen de mooie stenen, waarvan de eerste reeds gebarsten is. Een knipoog naar het stadsbestuur vanwege de stenen, of nu reeds te zwaar vervoer op het plein?

Veel van de talrijk opgekomen politieke kandidaten voor 14 oktober en ook de gewone man van rechter- en linkeroever betreurden dat het plein niet in al zijn pracht te aanschouwen was. Dit vanwege een deel van de zomerkermis dat op het plein staat. “’t Es nog ni ingedronken en ze zen het al nor de kl… on ’t helpen…” drukte een eminent carnavalist het plastisch uit.

Uit protest tegen onder meer het gebrek aan parkeerplaatsen – de Werf heeft ruim 50 parkeerplaatsen ingeleverd – bleef  café Het Brughuis dicht tijdens de opening. Dat 2/3 van de geparkeerde wagens in de Molenstraat en aan De Werf er vaak veel te lang staan, door onderzoek bewezen, daar wordt niet overgesproken. Als eigenaars en winkelpersoneel de parkeerplaatsen overlaten aan hun klanten, zijn we al een heel eind weegs.

Maar laten we optimistisch blijven  en dankbaar zijn om zo een mooi nieuw stukje Aalst. De kop is er af. Over enkele jaren is de Dender opnieuw één en al Aalst. Nu nog de oude Dender openkrijgen… (mas)

© foto: Isabelle De Wuffel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here