Bedplassen is nog steeds taboe

3 op de 10 Belgische moeders hebben een bedplassend kind. Over bedplassen wordt niet gesproken, velen schamen zich dan ook om gespecialiseerde hulp te zoeken. Tijdens de voorstelling van zijn nieuwe single ‘Pipi au lit’ deed zanger Stromae eind vorig jaar de moedige onthulling dat hij zelf een bedplasser was tot zijn 14 jaar. Met het nummer wil hij andere lotgenoten steunen en het taboe rond bedplassen doorbreken. Dat dit nodig is, blijkt uit een recente Belgische enquête die aantoont dat ongeveer 3 op de 10 Belgische moeders een kind heeft dat in bed plast of geplast heeft.

Diepe slaap belangrijkste oorzaak voor bedplassen volgens moeders

Een enquête uitgevoerd door onderzoeksbureau Ivox bij 200 Vlaamse en Waalse moeders met kinderen tussen 7 en 15 jaar toont aan dat 3 op de 10 bevraagde moeders een kind heeft dat in bed plast of geplast heeft. Toen hen gevraagd werd naar de belangrijkste oorzaken van bedplassen, antwoordden de moeders achtereenvolgens diepe slaap en/of hoge wekdrempel (71%), psychologische problemen (62%) en te veel drinken voor het slapengaan (47%).

“Toch liggen psychologische factoren niet aan de basis van het probleem; dat is de klassieke fabel bij bedplassen”, zegt professor Vande Walle, kindernierspecialist in het UZ Gent. “De echte oorzaken zijn van fysieke aard, zoals een te hoge nachtelijke urineproductie, een overactieve blaas of een hoge wekdrempel. De gevolgen zijn weliswaar psychisch, maar er is bijna geen enkel kind dat om psychische redenen in bed plast. Ook het idee van een ‘te diepe slaap’ klopt niet: ondertussen werd bewezen dat kinderen met bedplassen minder diep slapen, maar onvoldoende schijnen te reageren op de prikkel van de blaas.”

Kinderarts het populairst voor hulp bij bedplassen

Het onderzoek toont tevens aan dat 9 op de 10 bevraagde moeders van mening zijn dat bedplassen verholpen kan worden. Voor 46% is de belangrijkste oplossing erover praten met het kind. Bedplassen is echter een probleem dat een medische behandeling vereist, onder andere met medicatie, een plaswekker, een luierbroekje of een plaskalender. Uit de enquête blijkt dat ongeveer de helft van de moeders hulp zou zoeken bij een specialist, van wie 58% een kinderarts zou raadplegen. Ook voor meer informatie omtrent bedplassen zouden de meeste moeders (86%) een dokter raadplegen.

Dokter Bael, pediater-nefroloog in het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis Antwerpen: “Bedplassen is een van de grootste taboes in de geneeskunde, omdat niemand bedplassen als een ziekte beschouwt en niemand durft te zeggen dat hij bedplast. We weten echter dat wereldwijd 1 op de 100 volwassen in bed plast. Belangrijk is eerst en vooral naar een arts te gaan en erover te spreken.”

Bedplassen geen reden voor sociaal isolement

Een kind dat bedplast, heeft heel wat stress te verwerken wanneer het met vriendjes op bosklas of vakantiekamp vertrekt, of wanneer het gewoon bij een vriendje gaat logeren. Toch laat 90% van de moeders hun kind overal naartoe gaan en geven ze de nodige uitleg mee.

Meer dan de helft van de kinderen niet in behandeling voor bedplassen

Van de moeders met een bedplassend kind tussen 7 en 15 jaar geven 7 op de 10 aan dat hun kind één of meerdere keren per week in bed plast(e), van wie een kwart dagelijks. Hoewel bedplassen in 98% van de gevallen te behandelen valt, werd er voor meer dan de helft van de gevallen bij het bespreken van het bedplasprobleem geen behandeling voorgeschreven door de arts.

Voor meer informatie over bedplassen, kunt u terecht op www.drogenachten.be, het Belgisch informatiecentrum rond bedplassen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here