Startschot bouw nieuw duurzaam Rijksarchiefgebouw in Gent.

Gent. “In mei 2012 werd de eerste steen gelegd van een nieuw rijksarchiefgebouw in Namen. Vandaag is het de beurt aan Gent en eind dit jaar zal een nieuw rijksarchiefgebouw open gaan in Brugge. Dit toont aan dat er werk wordt gemaakt om de Rijksarchieven in België te huisvesten in moderne, duurzame gebouwen die vlot toegankelijk zijn voor het publiek.” met deze woorden gaf  Servais Verherstraeten (CD&V), Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, vandaag het officiële startschot van de bouw van het nieuwe rijksarchiefgebouw in de Bagattenstraat.

Het huidige Rijksarchief in het historische Geraard de Duivelsteen beschikt slechts over opslagruimte voor 7 km archieven. Hierdoor worden de archieven van de 19de en 20ste eeuw van provincie, hoven en rechtbanken, gevangenissen, enz. (ca. 17 km archieven) in Beveren bewaard. Daarenboven is de leeszaal te klein, kan men er geen goede dienstverlening geven en voldoet het gebouw niet op het vlak van klimaatregeling, inbraak- en diefstalbeveiliging.

Omdat een uitbreiding op de huidige locatie niet mogelijk was, ging de Regie der Gebouwen op zoek naar een nieuwe site. Het nieuwe rijksarchiefgebouw moest over een opslagruimte beschikken van 40km, met daarbovenop enkele specifieke depots.

In juni 2011 sloot de Regie der Gebouwen een promotieovereenkomst af met de nv Kairos die instaat voor het ontwerp, de oprichting en de terbeschikkingstelling van het nieuwe Rijksarchiefgebouw. De Belgische staat verkocht het bouwterrein in de Bagattenstraat 43 aan de bouwpromotor om er zijn project te realiseren. De Regie der Gebouwen zal het gebouw huren voor een termijn van 25 jaar met een aankoopoptie op het einde van de huurtermijn. (mas)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here