Bomaanslagen kosten fractie van aangerichte schade

Volgens een onderzoek van BBC World kost het een terrorist slechts enkele honderden ponden om een aanslag te plegen. De BBC baseert zich op een onderzoek van Scotland Yard kort na de aanslagen die de 4 zelfmoordterroristen op 7 juli op de Londense metro pleegden. Scotland Yard onderzocht daarbij hoe terroristische aanslagen gefinancierd worden. Daarbij bleek dat Mohammad Sidique Khan, een hulponderwijzer, financiële en materiële steun aan de anderen gaf. De aanslagen op drie metrostellen en een bus kosten het leven aan 52 mensen.

De terroristen vereffenden kort voor hun dood enkele schulden en minstens één onder hen maakte een testament op. Uit de rekeningen van de mannen konden de speurders de kostprijs van de hele operatie opmaken: niet meer dan enkele honderden ponden. Volgens Loretta Napoleoni, een econoom en financieel deskundige vertoont de financiering van terrorisme een bepaald patroon dat sterk samen hangt met zwart geld. De aanslag op de Twin Towers in New-York kostte ongeveer 500.000 dollar. Het prijskaartje van de daaropvolgende aanslagen kenden een aanzienlijke prijsdaling. Terwijl de aanslagen in Madrid nog ongeveer 10.000 dollar kostten is de kostprijs van de aanslagen in Londen belachelijk laag.

Het belangrijkste doelwit van het onderzoek nu is de geldstromen naar de terroristische netwerken toe aan het licht te brengen maar de vraag is of dat wel haalbaar is. Eender wie kan op een legale manier met zijn wedde onderdelen voor een bom kopen en in zijn kelder een springtuig in elkaar knutselen. Ondertussen kost terreurbestrijding handen vol geld. De Amsterdamse korpschef Bernard Welden rekende uit dat de Amsterdamse politie vorig jaar 233.000 extra uren geklopt heeft in het kader van terrorismebestrijding. Dit komt overeen met 40 miljoen euro of 600 manschappen. Voordeel van de harde aanpak is wel dat straatgeweld in Amsterdam met 8% daalde, zakkenrollerij met 14% en er 9% minder wagens gestolen werden. Amsterdam mag daardoor een relatief veilige stad genoemd worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here